de Daniela Anton
Deşi ceapa roşie este mult mai bogată în substanţe necesare organismului uman decât cea albă, calităţile sale terapeutice fiind nenumărate, la noi nu se bucură de aceeaşi popularitate precum cea albă. Românii preferă ceapa albă din obişnuinţă, pentru că este ceva mai ieftină ori pentru că nu ştiu prea multe despre ceapa roşie. Aceasta ar putea fi o soluţie pentru prevenirea bolilor de inimă, după cum arată cercetătorii din Hong Kong.
Îndepărtează colesterolul rău din corp
Conform Daily Mail, specialiştii au descoperit că leguma poate ajuta la îndepărtarea colesterolului rău din corp şi previne atacurile de cord. Ceapa roşie reţine colesterolul bun şi ajută la prevenirea bolilor de inimă. Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de ştiinţă au hrănit şoarecii de laborator cu ceapă roşie zdrobită şi, în acelaşi timp, le-au făcut o dietă bogată în colesterol. Astfel, s-a descoperit că, după opt săptămâni, nivelul colesterolului rău a scăzut cu circa 20%, însă nivelul colesterolului bun a rămas acelaşi.
Preţioasă precum o farmacie
Ceapa roşie are în compoziţie toată grupa de vitamine B, vitamina C, minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc şi fier, acid folic şi biotină. Despre ceapa roşie, Paracelsus spunea că e la fel de preţioasă precum o farmacie. Este un puternic dezinfectant şi un bun diuretic, de aceea nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al niciunei persoane.
Calmează atacurile de panică
Ceapa roşie fiind şi un calmant excelent, crizele de nervi, atacurile de panică pot fi curmate imediat dacă zdrobiţi o ceapă şi respiraţi ţinând-o aproape de nas. La fel se procedează şi în caz de insomnie dacă, din diferite motive, nu puteţi mânca ceapă seara.
Inhalaţii împotriva sinuzitei
În cazul sinuzitei se pot face inhalaţii cu aburi de ceapă roşie. Două-trei cepe de mărime potrivită, zdrobite, cu tot cu coajă, se pun la fiert într-un litru de apă. După ce apa începe să clocotească, se mai lasă încă cinci minute la fiert. Inhalaţiile se fac de obicei seara, înainte de culcare, şi nu se mai iese afară din casă.
Cataplasme pentru migrene
Durerile de cap şi chiar migrenele trec dacă se leagă capul, pentru câteva minute, cu o cataplasmă de ceapă. Feriţi-vă casa şi familia de îmbolnăviri ţinând permanent sub pat, în dreptul pernei pe care se doarme, o ceapă într-o ceaşcă sau o farfuriuţă. Nu miroase şi nu deranjează.
Combate tusea şi durerile de gât
Dacă sunteţi răciţi, tuşiţi şi vă doare gâtul, ceapa roşie vă poate fi de mare ajutor. Se curăţă trei cepe, se taie mărunt, se adaugă zahăr sau miere şi 150 ml apă. Amestecul se fierbe cinci minute, apoi se lasă la răcit. Se filtrează şi, din siropul format, se iau patru-cinci linguri pe zi. Un alt remediu este să tăiaţi o ceapă în patru şi puneţi-o lângă pat, în dreptul capului. Peste noapte vă va ajuta să respiraţi mai bine şi să aveţi un somn liniştit.
De asemenea, împotriva durerilor de gât, tăiaţi o ceapă în felii, rondele, presăraţi zahăr şi puneţi-o la frigider pentru câteva ore. Din siropul lăsat luaţi câte patru-cinci linguriţe zilnic.
Eficientă contra căderii părului
Ceapa roşie este eficientă şi împotriva căderii părului. Astfel, se curăţă o bucată şi se dă prin răzătoare. Apoi se combină cu puţină apă călduţă, după care se unge pe păr şi pe pielea capului. Se lasă să acţioneze câteva minute şi apoi se spală bine părul cu şampon.
Analgezic şi antiinflamator
Zeama prospătă de ceapă este un bun analgezic şi antiinflamator. Pentru cataplasma de ceapă trebuie să tăiaţi câteva felii de ceapă roşie şi să le aşezaţi pe un tifon curat. Acest tifon îl încălziţi pe aburi de apă, aşezat peste un capac întors, apoi stoarceţi din tifon zeama de ceapă. Tifonul aşa obţinut îl aşezaţi pe locul dureros, pentru a reduce durerea şi inflamaţia.
Precauţii şi contraindicaţii
Ceapa se consumă cu prudenţă de bolnavii de gastrită, de colită de fermentaţie şi de cei cu colonul iritabil. Există relativ multe persoane care au o intoleranţă digestivă mai mică sau mai mare la ceapă. În cazul lor, ingerarea cepei poate inhiba peristaltismul gastric, poate încetini procesul digestiv, mergând până la apariţia stărilor de greaţă şi a indigestiei puternice. În aceste cazuri, doza de ceapă va fi redusă până la limita suportabilităţii, organismul urmând să fie obişnuit gradat cu acest remediu. De asemenea, este bine ca după administrarea cepei să se consume o portocală acrişoară şi să se mestece îndelung coaja puternic parfumată a acesteia.
Delicatesă la cuptor
Ingrediente: 1/2 kg ceapă roşie, 3 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu unt, 300 g ciuperci proaspete, 5 linguri cu oţet balsamic, oregano şi tofu.
Mod de preparare: ceapa se curăţă, se taie în două şi se aşază într-un vas de yena, ce a fost uns în prealabil cu unt. Ciupercile se taie mărunt şi se pun în vas. Se adaugă uleiul de măsline, oţetul şi oregano. Opţional, se poate adăuga şi tofu. Se lasă la cuptor până se înmoaie ceapa (circa 40 de minute).
Pont! Mâncaţi ceapă roşie zilnic. Aşa veţi înţelege de ce oamenii de la ţară sunt mult mai sănătoşi decât cei de la oraş, de ce se îmbolnăvesc foarte rar şi mulţi nici nu ştiu ce e aceea gripă.