de Cătălina Tăgârţă
Circulaţia periferică este extrem de importantă în buna funcţionare a organismului, deoarece de ea depind irigarea ţesuturilor cu sângele necesar, hrănirea lor cu principiile alimentare de care au nevoie şi eliminarea reziduurilor din organism - rezultate în urma proceselor metabolice, dar chiar şi eliminarea toxinelor. De aceea, pacienţii cu circulaţie periferică deficitară trebuie să ştie că există măsuri pe care le pot lua pentru a rezolva această problemă. Doctor Petre Mureşan (foto), medic primar de medicină generală şi atestat în homeopatie şi ultrasonografie generală, ne-a spus mai multe în acest sens.
Adresaţi-vă unui medic cardiolog sau homeopat!
Circulaţia periferică se face vinovată şi de sindromul Raynaud, adică mâinile şi picioarele reci. „Printr-un stil de viaţă sănătos, cu respectarea principiilor legate de alimentaţia corectă, de mişcare şi odihnă, dar şi prin tratarea încă din stadiu incipient a oricărei boli care apare, problemele legate de circulaţia periferică vor lua şi ele sfârşit”, ne-a explicat doctorul Petre Mureşan, reprezentantul Centrului Medical Medreflex Line, din Cluj-Napoca.
Pentru tratarea circulaţiei periferice deficitare aveţi mai multe variante. Fie vă adresaţi unui medic cardiolog - în cazul în care doriţi o abordare pe calea medicinei alopate, fie unui medic homeopat - în cazul în care doriţi o abordare naturistă, iar aceştia vă vor spune tot ce trebuie să ştiţi pentru a putea scăpa de problemă. Potrivit lui Petre Mureşan, tratamentul homeopat se realizează cu ajutorul hamamelisului şi durează timp de trei-şase luni.
„Există însă şi o a treia cale, care de cele mai multe ori este bună şi chiar necesară, şi anume aceea a abordării circulaţiei periferice din ambele perspective, atât a medicinei alopate, cât şi a celei naturiste, homeopate, totul spre binele pacientului”, a completat specialistul.
„Seara, tăiaţi doi căţei de usturoi şi înghiţiţi-i!”
Însă până veţi ajunge la medic e necesar să aveţi grijă la alimentaţie, pentru a vă îmbunătăţi circulaţia periferică. „Alimentele recomandate sunt: iaurtul simplu, usturoiul crud - tăiaţi doi căţei de usturoi în bucăţi mai mici şi înghiţiţi-i seara, înainte de culcare, apoi mai este indicat sucul de ceapă - câte trei picături de două ori pe zi, timp de 30 de zile. De asemenea, e indicat ca timp de o săptămână să beţi numai sucuri de legume, cum ar fi sucul de roşii sau cel de morcov, consumaţi pâine integrală, carne slabă - de vită şi pasăre, peşte, dar şi ulei de porumb, ulei de soia, fructe, legume şi brânză de vaci proaspătă”, ne-a mai spus medicul.
„Faceţi băi cu fructe uscate de castan”
Există însă şi alimente contraindicate, care nu trebuie consumate sub nicio formă de pacienţii care au circulaţia periferică deficitară. „Dintre alimentele interzise acestor bolnavi enumerăm: sarea, carnea de porc, grăsimile animale, alcoolul, cafeaua şi tutunul. În plus, e bine să ştie că le pot fi de folos şi ceaiurile. Pentru uz extern, personal recomand băi locale din următorul preparat: puneţi 200 de grame de fructe uscate şi mărunţite de castan la cinci litri de apă fiartă şi lăsaţi la infuzat. Apoi, faceţi băi cu o durată de 30 de minute timp de 12 zile consecutiv într-o lună, iar procedeul trebuie repetat trei luni la rând, după care se face o pauză de două luni şi se reia tratamentul. Şi tinctura de arnică este bună. Puneţi o lingură cu tinctură de arnică la o cană cu apă şi faceţi frecţii locale”, ne-a mai explicat medicul homeopat.
Remediile din natură pot fi folosite cu succes şi în uz intern, însă tratamentul e ceva mai minuţios. „În prima săptămână de tratament e recomandat să beţi zilnic câte o cană cu ceai din: păducel, rozmarin, fenicul şi valeriană. E important ca amestecul de plante să fie în cantităţi egale şi la fiecare cană cu apă clocotită să folosiţi o lingură cu amestec. A doua săptămână beţi tot o cană cu ceai zilnic, preparat dintr-o lingură cu plantă şi apă clocotită, însă amestecul trebuie să fie din următoarele plante: pelin - 10 grame, traista-ciobanului - 40 de grame, ţintaură - 10 grame, coada-şoricelului - 20 de grame şi păpădie - 10 grame. În cea de-a treia, şi de altfel ultima săptămână de tratament, veţi bea câte două căni cu ceai pe zi, îndulcit cu miere de albine. Pentru fiecare cană cu infuzie veţi folosi următoarele cantităţi: anason - 10 grame, coada-calului - 10 grame, troscot - 10 grame, cimbru - 10 grame, sunătoare - 10 grame şi vâsc - 10 grame”, ne-a mai învăţat medicul Petre Mureşan.