de Cătălina Tăgârţă
Dacă vă confruntaţi cu probleme hepatobiliare, pe lângă tratamentul medicamentos e indicat să luaţi şi alte măsuri, preferabil naturiste, în vederea detoxificării organismului.
Ghimbirul linişteşte greţurile
Rădăcina de ghimbir nu numai că ajută la scăderea colesterolului, dar îmbunătăţeşte şi circulaţia sangvină în aparatul digestiv şi alungă greţurile. Mai puteţi folosi cu succes ceaiul de brusture, rădăcina de păpădie sub formă de decoct sau tinctură ori infuzia de gălbenele.
Sucul de ridiche neagră amestecat cu miere - o cană cu suc proaspăt stors la o jumătate de cană cu miere - are efecte miraculoase dacă veţi lua câte cinci linguri de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Strugurii sunt de ajutor
Faceţi zilnic plimbări pe jos, de minimum 15-30 de minute, şi beţi neapărat doi litri de lichide pe zi (apă, ceaiuri medicinale sau sucuri naturale). Vă poate fi de ajutor şi sucul proaspăt stors din morcov şi măr, cu rădăcină de ghimbir rasă. Iată şi câteva legume şi fructe benefice în cura de detoxificare: caise, fructe de pădure, citrice, mango sau struguri negri, dar şi ardei, sfeclă roşie, varză de Bruxelles sau roşie, morcovi, conopidă, castraveţi, spanac sau fasole. De preferat ar fi ca acestea să se consume sub formă de suc, deoarece în acest fel efectele se observă rapid.
Mâncaţi cât mai rar carne, ouă şi lactate sau produse pe bază de grâu, sare, grăsimi hidrogenate, îndulcitori, conservanţi ori fructe uscate.
- Faceţi cât mai des masaj abdominal, în partea dreaptă sus, mai jos de coaste.