Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

V-aţi săturat să aruncaţi banii pe tot felul de alifii, dintre care unele aproape că nu îşi fac efectul? Ei bine, ce-aţi zice să apelaţi la remediile naturiste şi să învăţaţi să vi le faceţi singuri, din plante? Pe lângă avantajul că nu conţine substanţe dăunătoare pielii, o alifie făcută în casă e mult mai ieftină şi mai sigură. Aşadar, iată câteva reţete adunate din bătrâni ce vă pot fi de mare folos.

Crema de gălbenele tratează degerăturile
Celebra alifie de gălbenele se prepară din doi pumni cu flori, frunze şi tulpini, care se taie mărunt, un kilogram de unt, untură de porc fără sare sau margarină şi 50 de grame de ceară de albine. În ceea ce priveşte modul de preparare, amestecaţi ingredientele cu o lingură de lemn până ce capătă culoarea maronie. Apoi e important să lăsaţi la macerat până a doua zi, când o veţi încălzi şi o strecuraţi prin tifon, după care o puteţi pune în cutii şi borcane şi puneţi-o la frigider. Crema de gălbenele poate fi folosită în caz de varicelă, flebită, ulcer varicos, diverse fistule, degerături, arsuri, cancer mamar, leziuni ale sânului, dar şi pentru a trata cicatricele, împotriva ciupercilor de la picioare, a umflăturilor sau în caz de reumatism. Tot ce trebuie să faceţi este să o aplicaţi pe locul dureros. Muşeţelul, care este atât de drag românilor şi se găseşte vara pe toate luncile, îl puteţi găsi şi iarna la Plafar şi puteţi face cremă folosind reţeta de la gălbenele.

Unguentul pe bază de tămâie atacă reumatismul
Pentru că în sezonul rece durerile provocate de reumatism dau bătăi de cap multor persoane, iată şi o reţetă pe bază de tămâie care vă poate fi de ajutor. Pentru asta însă aveţi nevoie de 10 grame de seu de oaie, pe care le veţi pune la topit într-un vas, împreună cu 100 de mililitri de ulei de soia, 25 de grame de ceară curată, mărunţită şi 0,5 grame tămâie pisată. Nu uitaţi să mestecaţi permanent, până la crearea unei paste omogene, iar după ce daţi jos compoziţia de pe foc strecuraţi-o printr-un tifon şi puneţi-o într-un recipient cu capac. Pe lângă reumatism, crema poate fi utilă şi în vindecarea rănilor sau a mâncărimilor.

Turiţa-mare, bună în caz de varice
Alifia de vâsc se prepară şi ea destul de uşor. Amestecaţi bine boabele proaspete şi albe ale vâscului până veţi obţine o pastă omogenă, pe care o puneţi direct la rece, iar în caz de degerături apelaţi la ea cu încredere. Şi turiţa-mare poate fi folosită sub formă de alifie. Iată cum trebuie să procedaţi pentru a o prepara: prăjiţi la foc iute doi pumni cu plantă în 250 de grame de grăsime, apoi lăsaţi la macerat până a doua zi, după care încălziţi din nou şi strecuraţi soluţia, pe care o veţi pune şi pe ea la rece. Aceasta se recomandă în caz de varice şi ulceraţii ale gambei.

Muştar şi ulei de măsline pentru furuncule
Un leac foarte la îndemână pentru hemoroizi care sângerează este amestecul din trei linguri cu fructe de cătină albă şi două linguri cu miere polifloră. Puneţi pasta astfel obţinută între două bucăţi de tifon şi aplicaţi pe zona afectată.
În caz de furuncul, amestecaţi o linguriţă cu muştar şi o linguriţă cu ulei de măsline sau seu de oaie topit, peste care adăugaţi o linguriţă cu miere, una cu tinctură de propolis, un ou crud bătut ca pentru omletă şi, la sfârşit, după ce obţineţi o pastă omogenă, încorporaţi în compoziţie şi o lingură rasă cu făină de grâu. Dacă nu s-a întărit suficient crema, mai puteţi adăuga făină, însă aceasta trebuie folosită imediat, aşa că nu o puteţi ţine la rece timp îndelungat.

Produsul din tătăneasă vindecă rănile
Tătăneasa are şi ea efecte miraculoase, fiind folosită în special pentru tratarea rănilor atât în cazul oamenilor, cât şi al animalelor, şi se prepară la fel ca alifia de turiţă-mare, doi pumni de plantă la 250 de grame de unsoare încinsă, se lasă la macerat peste noapte, iar a doua zi se strecoară şi se dă la rece.
Dacă suferiţi de hemoroizi, puteţi scăpa uşor de problemă cu ajutorul cremei obţinute din 90 de grame de unt sau untură de porc încinse bine, în care puneţi 15 grame de plantă mărunţită. Şi pentru prepararea acesteia folosiţi acelaşi procedeu ca la tătăneasă sau turiţă-mare.

Ventrilică pentru eczeme
Cât despre alifia de sânziene sau drăgaică, aceasta e utilă în caz de boli ale pielii, glandei tiroide, în caz de ulceraţii canceroase sau tumoare canceroasă pe laringe. Puneţi 50 de grame de ceară de albine peste doi pumni de flori tăiate mărunt şi amestecaţi până se colorează maroniu. Şi ventrilica e indicată pentru tratarea eczemelor. Acest unguent se prepară foarte simplu: amestecaţi 250 de mililitri de suc proaspăt din plantă cu 200 de mililitri de alcool, lăsaţi la macerat o săptămână, apoi filtraţi şi adăugaţi 100 de mililitri de apă de trandafiri, 100 de mililitri de alcool, 200 de grame de grăsime topită şi amestecaţi pe baie de aburi până la omogenizare. Unguentul din frunze de soc se obţine din frunze bine mărunţite şi sucul obţinut din fructe, pe care le amestecaţi foarte bine cu untură sau unt. Acesta are acţiune antiinflamatoare, cicatrizantă şi antinevralgică şi poate trata şi el eczemele.

- Pentru a-şi păstra proprietăţile, e necesar să ţineţi unguentele în frigider, în recipiente mici, pe care le veţi desface pe rând.