de Anda Postolache
Un vechi şi cunoscut remediu naturist împotriva tusei este pobalul, o plantă medicinală de 15 cm ce creşte pe prundurile apelor, cu frunze cât palma, crestate, şi flori galben-aurii.
Duşmanul bronşitei
Frunzele de podbal conţin mucilagii, tanin, substanţe amare (tusilagină), acizi graşi, carotenoizi, flavone, săruri minerale, inulină, substanţe triterpenice şi fitosteroli. Utilizarea frunzelor de podbal în fitoterapie se bazează pe proprietăţile lor emoliente şi expectorante, coleretic-colagoge, antispastice, tonice, diuretice, secretolitice şi antiinflamatoare. Remediile din frunze de podbal sunt indicate mai ales în tratarea afecţiunilor aparatului respirator, cum ar fi bronşita acută şi cronică, laringita, tusea tabagică, astmul bronşic, emfizemul pulmonar, silicoza şi chiar în tuberculoza incipientă. Tusea rebelă şi răguşeala pot fi vindecate dacă bolnavii beau, de mai multe ori pe zi, ceai fierbinte din frunze de podbal amestecat cu miere.
Mai eficient în combinaţie cu alte plante
Cel mai utilizat remediu din podbal este infuzia obţinută din două linguriţe cu frunze uscate şi mărunţite, la o cană cu apă clocotită. Se beau câte două-trei căni pe zi.
Frunzele de podbal îşi măresc efectul în combinaţie cu alte plante. Un ceai contra tusei puteţi obţine astfel: amestecaţi frunze de podbal, flori de lumânărică, plămânărică şi frunze de pătlagină îngustă în părţi egale. Din această combinaţie se pun două linguriţe la 250 ml apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de cinci minute. Se beau, zilnic, calde, câte trei căni cu acest ceai îndulcit cu miere.
Preparaţi sirop acasă
Eficient pe timp rece în caz de răceală, siropul de podbal poate fi preparat şi în casă. Într-o oală de lut sau un borcan se introduc, alternativ, un strat de frunze şi un strat de zahăr nerafinat. Se umple vasul până sus, se leagă la gură cu două-trei straturi de celofan şi se pune la loc ferit, acoperit cu pământ. După opt săptămâni se dezgroapă vasul, iar siropul de podbal astfel obţinut se dă în două clocote. După ce se răceşte, se toarnă în sticle mici, cu gâtul larg şi se foloseşte la nevoie până când răceala dispare.
Faceţi băi la picioare
Frunzele proaspete de podbal se pun pe o planşetă de bucătărie, se zdrobesc folosind un făcăleţ, iar terciul obţinut se aplică pe locurile inflamate şi dureroase din zona mâinilor ori a picioarelor. Băile la picioare cu macerat de frunze de podbal vă ajută dacă aveţi picioarele umflate din cauza circulaţiei proaste, dar şi dacă sunteţi chinuiţi de durerile reumatice. Se macerează la rece patru-cinci pumni cu plantă la cinci litri de apă, iar a doua zi se încălzeşte compoziţia, se strecoară bine şi se pune în apa caldă.
Pont! Sucul proaspăt de frunze de podbal e util în afecţiunile pulmonare.