Main menu

header

de Cristina Cristache

Dafinul sau laurul este renumit ca aromatizant, detoxificant şi laxativ, însă proprietăţile sale curative îl recomandă şi în cazul răcelilor, afecţiunilor respiratorii sau febrei. A fost introdus în alimentaţie mai întâi ca remediu pentru creşterea puterii de digestie şi pentru evitarea intoxicaţiilor. Apoi i s-au descoperit şi alte proprietăţi curative.

Combate cefaleea
Dafinul este un leac puternic atunci când aveţi probleme cu digestia. Acesta stimulează procesul, creşte pofta de mâncare şi combate fermentaţia. Trei frunze de laur mestecate pe stomacul gol, câte una dimineaţa, la prânz şi seara, timp de o lună au un efect de întărire a digestiei. Durerile de stomac cauzate de o masă copioasă pot fi şi ele alinate cu ajutorul infuziei din frunze de dafin.
Maceratul preparat din patru frunze acestei plante şi coaja de la o portocală, într-un litru de apă, lăsate patru ore şi filtrat elimină cefaleea (durerile de cap) şi vă ajută să vă refaceţi rapid după ce aţi suferit de migrene sau după convalescenţă. Se bea pe stomacul gol, în mai multe reprize, în loc de apă.

Ceaiul, eficace în neplăceri articulare
Untul de dafin intră în componenţa multor unguente, în special cele pentru calmarea diferitelor manifestări ale durerii apărute în cazurile de artrită, şi pentru alte afecţiuni. Ceaiul este şi el de folos, proprietăţile sale terapeutice fiind cunoscute mai ales în tratarea reumatismului cronic, a afecţiunilor nervoase şi a afecţiunilor orale.
Tot ca antialgic se poate folosi uleiul preparat din 100 g frunze de dafin mărunţite şi adăugate într-o sticlă, umezite cu alcool. După o zi, peste frunze se pune un litru de ulei, iar după patru-şase săptămâni se strecoară. Acest preparat poate fi şi un produs excelent pentru înfrumuseţare - diluaţi câteva picături în apa de baie mai ales pentru tenul gras şi pentru părul degradat.

Remediu pentru vocea răguşită
Răguşeala sau pierderea vocii poate fi tratată dacă se pun zece frunze de dafin într-o cană cu apă clocotită. Lichidul astfel obţinut se lasă la răcit, după care se face gargară cu acest preparat. Tratamentul este mai eficient dacă este repetat de trei ori pe zi şi este eficient şi pentru infecţiile gingivale.

Vomitiv şi antitoxic
Consumat în cantităţi mai mari, dafinul induce senzaţia de vomă şi ajută la eliminarea conţinutului gastric, fiind util în intoxicaţii. E recomandat şi în caz de beţie şi otrăvire. Dacă vreţi să vindecaţi rapid una dintre aceste stări, puneţi 20-30 de frunze de dafin opărite într-o cană cu apă şi lăsaţi-le la infuzat 20 de minute. Amestecul se consumă răcit şi neîndulcit.

Semn al victoriei în Antichitate

Dafinul era un simbol al victoriei în Antichitate. Sub formă de coroniţe, laurii erau oferiţi poeţilor şi generalilor victorioşi. A fost una dintre plantele cel mai iubite în Grecia Antică, pentru mireasma intensă şi delicată. Grecii credeau că frunzele dafinului amplifică puterile psihice, însă cercetările arată că acestea, consumate în cantităţi mari, induc stări de transă şi tulburări mentale. Carol cel Mare recomanda ca frunzele de laur să fie folosite drept medicamente şi condimente. Se făceau talismane cu frunze, care se spunea că îndepărtau toate relele. În vremurile de demult, dafinul se utiliza frecvent şi la ritualurile religioase, în special la romani.

- Frunzele de dafin au efect sedativ, aducând echilibrul în caz de anxietate sau depresie.
- Dafinul este un remediu bun împotriva rănilor, aftelor şi abceselor dentare.