de Liliana Simidon
Fiind cunoscut în limbajul comun sub denumirea de „gât înţepenit”, torticolisul este cauzat de o contracţie, uneori dureroasă, a musculaturii cefei. Astfel, apare imposibilitatea întoarcerii capului sau a mişcării maxilarului. Unguentele cu ardei iute, odihna, căldura şi o alimentaţie bogată în calciu vă scapă de această problemă.
Cauzat de efort, încordare sau dificultăţi circulatorii
Severitatea durerii în caz de torticolis variază - uneori apare o senzaţie de jenă abia resimţită, alteori, neplăcerea este atât de mare, încât persoana afectată nu poate să-şi ridice capul de pe pernă. Printre cauze se numără efortul fizic solicitant, o poziţie incorectă menţinută o perioadă mai lungă (fie în timpul somnului, fie la birou), realizarea unei mişcări forţate a gâtului şi expunerea la frig sau la aer condiţionat. De asemenea, circulaţia sangvină deficitară poate provoca apariţia spasmelor musculare, dar şi stresul este un factor de acumulare a tensiunilor la nivel muscular.
Torticolisul poate apărea şi la bebeluşi, caz în care este determinat fie de o naştere dificilă, fie de faptul că cel mic este ţinut în braţe într-o poziţie greşită.
Frecaţi-vă ceafa cu unguent din ardei iute
În mod normal, torticolisul trece după două-trei zile. Pentru a atenua simptomele neplăcute este important să vă odihniţi suficient, deoarece oboseala întârzie procesul de vindecare. Staţi numai la căldură şi evitaţi curenţii de aer. Masaţi-vă zona cefei şi a gâtului cu un unguent încălzitor, de genul celor chinezeşti pe bază de ardei iute şi camfor. Dacă nu aveţi la îndemână o astfel de cremă puteţi folosi orice ulei presat la rece (de măsline, de floarea-soarelui, de porumb), pe care să îl încălziţi pe baie de aburi. Imediat după realizarea masajului, aplicaţi comprese calde - fie o sticlă cu apă caldă, fie un săculeţ cu sare încălzită.
Consumaţi brânză, alune, banane şi orz verde
Una dintre cele mai bune plante împotriva durerilor musculare şi articulare este gheara diavolului. Aceasta se găseşte în comerţ, la magazinele cu produse naturiste, sub formă de capsule ce trebuie administrate în funcţie de intensitatea neplăcerilor resimţite. Astfel, pentru dureri difuze luaţi câte două capsule pe zi, iar pentru dureri puternice puteţi lua până la maximum şase capsule pe zi.
Dacă suferiţi de torticolis în mod repetat şi doriţi să preveniţi reinstalarea acestuia, atunci trebuie să acordaţi o atenţie sporită alimentaţiei. Aceasta trebuie să conţină ingrediente bogate în minerale (calciu, magneziu, zinc, potasiu, seleniu). Pentru calciu mâncaţi brânză cu mucegai, pentru potasiu consumaţi banane, pentru zinc sunt bune alunele şi seminţele de dovleac (cu tot cu foiţa ce îmbracă miezul), iar pentru magneziu trebuie să aveţi pe masă orz verde şi măsline.
Recomandări
Arto Protect - ajută la relaxarea musculară, având şi proprietăţi antiinflamatorii, putând să vă scape de rigiditate. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
Flamisyl - reduce durerea, inflamaţia şi redă mobilitatea. Mod de folosire: se aplică prin masaj uşor al zonei afectate.
Unguent de gălbenele şi arnică - are acţiune antiinflamatorie, analgezică şi se aplică prin masaj uşor ascendent.
Sfat! Apelaţi la un chiropractician pentru câteva şedinţe complete de terapie.