de Adela Stăncescu
Cunoscută în popor şi sub numele de năsturaşi sau ochiul boului, planta se găseşte prin pajişti până în zona de munte, dar se şi cultivă. Se întrebuinţează în fitoterapie, pentru proprietăţile sale de calmare a durerilor şi de eliminare a crampelor.
Curăţă sângele
Planta numită bănuţi este renumită pentru efectele antiiflamatorii, benefice în tratarea artritei şi a reumatismului, dar şi în ameliorarea migrenelor şi vindecarea inflamaţiilor la ochi.
Ceaiul de bănuţi, indicat pentru tratarea problemelor la ficat, rinichi şi vezica biliară, se prepară dintr-o linguriţă cu flori şi frunze tocate mărunt la o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se lasă două-trei minute să fiarbă şi se beau trei căni pe zi. Pentru aceste afecţiuni, dar şi pentru tulburările digestive, se recomandă şi cura cu salată de bănuţi, care curăţă sângele şi aduce vindecarea.
Închide rapid rănile
Plantă medicinală cu efecte antiinflamatoare, se foloseşte la vindecarea rănilor, fiind utilă în caz de furuncule, abcese, tumori ulcerate, pete pe faţă, iritaţii şi contuzii. Tratarea lor se face cu decoct de bănuţi sub formă de comprese, aplicate dimineaţa şi seara, care se prepară astfel: se fierb două linguri cu plantă într-o cană cu apă. Se lasă câteva minute şi apoi se strecoară.
Ca preparate homeopatice, bănuţii se folosesc în tratamentul tumefierilor, al entorselor şi al luxaţiilor, precum şi în multe cazuri de eczeme şi erupţii pe piele.
Vinul, de ajutor împotriva gazelor
Pentru durerile cauzate de căderi, dar şi în caz de comoţii cerebrale, gaze intestinale şi hidropizie, se poate consuma vin de bănuţi, preparat din 200 g plantă proaspătă pusă la macerat timp de 10-15 zile într-un litru de vin alb. Se strecoară şi se păstrează într-o sticlă închisă la culoare. Se bea câte o ceaşcă în fiecare dimineaţă.
Ponturi
- Datorită efectelor sale astringente, planta este utilizată şi pentru vindecarea rapidă a diareii;
- Dacă aveţi ulceraţii ale buzelor mestecaţi frunze proaspete de bănuţi.