de Ana Trifan
Ignama sălbatică este o plantă originară din America de Nord şi cea Centrală, utilizată foarte mult de azteci şi de mayaşi în scopuri medicale. Beneficiile pe care le aduce această plantă sunt atât de multe, încât e greu ca să le enumere cineva pe toate. Are o istorie foarte lungă ca tratament în boli specifice femeilor, dar a fost utilizată cu succes şi în cazul altor afecţiuni.
Vă scapă de colici şi de crampe
O denumire populară dată acestei plante este „rădăcina colicilor”, pentru că s-a dovedit foarte bună în tratarea acestor neplăceri. Eficienţa plantei vine din calităţile ei antispasmodice. Ignama ajută la calmarea tuturor formelor de spasme, inclusiv cele ale intestinelor sau ale celor de tip menstrual.
Ignama sălbatică este folosită pentru a trata colicile intestinale, dar şi dismenoreea, precum şi durerile ovariene sau uterine. Şi-a dovedit, de asemenea, eficienţa în ameliorarea artritei reumatoide.
Stimulează producţia de hormoni
Ignama a fost, la începuturile industriei farmaceutice, unul dintre principalele ingrediente ce se foloseau pentru fabricarea hormonilor cotraceptivi. Planta are capacitatea de a „hrăni” în mod special aparatul reproducător feminin.
Unul dintre beneficiile plantei este acela de a asigura o funcţionare optimă a glandelor hormonale, iar acest lucru are efect pozitiv asupra sistemului urinar, a celui respirator, dar şi a celui nervos.
Altă calitate a acestei plante o face să poată trata cu succes eczema, atunci când e folosită sub formă de creme aplicate local.
De asemenea, ignama sălbatică este un ingredient principal în numeroase loțiuni a căror aplicare stimulează producţia de hormoni la femei.
Ignama sălbatică este şi un diaforetic de putere medie (provoacă transpiraţia). Dioscoretina, un alt component al plantei, scade tensiunea arterială, după cum au demonstrat studiile de laborator.
Prima pilulă contraceptivă
Diosgenina din plantă este un precursor al progesteronului, de aceea, pe vremuri era folosită ca pilulă contraceptivă. Ignama sălbatică ajută, de asemenea, la normalizarea hormonilor după un avort, dar este utilizată şi pentru a calma simptomele neplăcute ale menopauzei, dar şi pentru a împiedica retenţia de apă şi greţurile ce apar în timpul sarcinii.
Creşte libidoul
Planta este unul dintre cele mai utilizate tonice naturale pentru sănătatea femeii. Multe doamne o folosesc pentru a-şi mări sânii sau pentru a creşte libidoul. De altfel, în cartea sa despre cancerul de sân, herbalista Susan Weed o recomandă pentru că menţine sănătatea ţesutului mamar.
Pudra de ignamă poate fi adăugată în cremele vaginale sau în loţiunile pentru masarea sânilor, pentru a i se proba efectele.
Studiile au arătat că precursorii de hormoni pe care îi conţine planta ajută la prevenirea inflamaţiilor şi sunt benefici în tratarea reumatismelor în general. Diosgenina conţinută de această plantă e o substanţă de bază în industria farmaceutică, atunci când vine vorba despre producţia de cortizon, progesteron sau hormoni steroizi.
Ignama sălbatică mai are capacitatea de a uşura digestia, stimulând secreţia bilei. De asemenea, contribuie la scăderea colesterolului şi a tensiunii.
Ceai, tincturi, extract sau pastile
Ignama sălbatică se găseşte la magazinele de produse naturiste sub formă de ceai, tincturi, extract lichid, tablete sau capsule. Pentru a beneficia de efectele antispasmodice, beţi un ceai de ignamă preparat din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se pot lua şi 20 de picături de extract lichid, cu apă, tot pentru calmarea spasmelor. Pentru mărirea sânilor şi creşterea libidoului se pot lua câte 40 până la 120 de picături de extract de plantă pe zi, timp de cel puţin două luni. De asemenea, se pot folosi, în paralel, creme cu aplicaţie locală pe bază de ignamă. Pentru normalizarea producţiei de hormoni, ignama se ia conform indicaţiilor de pe prospect şi în funcţie de vârstă şi de greutate. În vederea uşurării digestiei beţi cu un sfert de oră înainte de masă o cană cu ceai de ignamă, preparat dintr-o linguriţă cu plantă la 250 ml de apă clocotită.
Atenţie! Această plantă nu trebuie folosită de femeile care suferă de cancer la sân, au fibrom uterin sau de cele care alăptează.