de Anda Postolache
Aflându-ne în plin sezon rece, durerile reumatismale dau năvală mai des ca de obicei. Pentru aceia dintre dumneavoastră care suferă de astfel de neplăceri, oferim câteva reţete folositoare pentru calmarea crizelor.
Beţi infuzii de salcie, mesteacăn şi coada-calului
Împotriva reumatismului se pot utiliza, intern câteva ceaiuri. Unul dintre ele este obiţinut din coaja de salcie (Cortex salicilis), din care a fost inspirată sinteza acidului acetilsalicilic (aspirina). Astfel, se poate face decoct din două linguri cu praf din coajă şi o cană cu apă rece. Totul se fierbe timp de 20 de minute la foc mic, se strecoară şi se consumă trei-patru linguri cu acest lichid pe zi.
Un alt amestec de plante antireumatice folositor este cel din: frunze de mesteacăn, frunze de frasin, coada-calului, teci de fasole, fructe de ienupăr, scoarţă de salcie, rădăcină de lemn-dulce şi flori de soc. Se combină toate acestea în cantităţi egale şi se pune o lingură cu plante într-o cană cu apă clocotită. Se mai fierbe un minut, se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară şi se beau trei căni pe zi.
Băi calde cu decocturi
În uz extern, împotriva reumatismului sunt folosite cu succes băile calde locale sau generale în care se adaugă decocturi din anumite plante. Se face un ceai din 150 g de coajă de salcie şi un litru de apă - se fierbe 20 de minute, apoi se strecoară şi se adaugă conţinutul în baia caldă (30ºC-35ºC). Pacientul trebuie să stea în această baie atât timp cât nu simte niciun disconfort.
Un alt decoct de adăugat în apa de baie se poate prepara din muguri de pin, la fel ca reţeta de mai sus.
Din cimbrişor şi cimbru de grădină se poate face, de asemenea, o baie caldă. Reţeta este următoarea: se pun 40-50 g de plantă într-un litru de apă, se fierb 15-20 de minute, iar după strecurare se adaugă în apa caldă de baie.
Temperatura apei din cadă trebuie să fie ca aceea a corpului, pentru a nu se provoca leziuni la nivelul pielii, dacă este prea fierbinte şi pentru a nu răci dacă este prea rece. Extractele de plante acţionează la nivelul pielii, vasodilataţia favorizând absorbţia în organism a substanţelor vindecătoare.
Pont! „Agitaţi” în apa de baie un săculeţ în care se află 250 g făină de muştar şi staţi apoi în cadă până când simţiţi că starea se ameliorează.
Tincturi şi soluţii pentru frecţii
Şi mugurii de plop sunt folositori în ameliorarea durerilor produse de reumatism. Se prepară o tinctură astfel: 10 g de muguri se macerează timp de două-trei zile în 100 ml alcool de 45 de grade. Se fricţionează locul dureros, mai ales seara, după care se acoperă cu un material din lână naturală.
Se mai pot face frecţii locale cu soluţie preparată din 5 g ulei de mentă la 100 ml alcool sau cu soluţie din 1-2 g ulei de fructe de ienupăr la 100 ml alcool.
Mai multe tipuri ale acestei neplăceri
Există două mari grupe de afecţiuni reumatismale ce cuprind subgrupe de boli. Prima include: reumatismul acut, poliartritele reumatoide şi spondilita anchilozantă şi reumatism secundar infecţios; artroze şi spondiloze; reumatismul articular periferic inflamator, manifestat sub formă de mialgii, tendinite, bursite şi nevralgii. A doua cuprinde: alergoze, boli neurologice, neoplazii, colagenoze şi altele.