de Liliana Simidon
Foliculita apare atunci când foliculii (rădăcinile firelor de păr) se inflamează, pielea din jur devine roşie şi uneori se formează pustule, coşuri sau iritaţii. Poate apărea în orice parte a corpului din cauza înţepăturilor de insecte, a epilării, a bărbieritului sau a frecării pielii de haine. În cazurile grave, poate provoca cicatrice sau chiar căderea permanentă a părului.
Optaţi pentru epilarea cu ceară
Pentru a evita apariţia foliculitei este indicat să evitaţi purtarea hainelor prea strâmte. Astfel, veţi permite pielii să respire, iar circulaţia sangvină va fi optimă şi veţi evita frecarea prea dură dintre corp şi haine. Nu folosiţi prosoape ce au mai fost utilizate şi de alte persoane şi asiguraţi-vă că după ce transpiraţi aveţi posibilitatea de a face duş şi de a purta haine uscate şi curate.
Dacă foliculita apare din cauza epilării, schimbaţi metoda folosită, până când o găsiţi pe cea corectă. Cea mai indicată este epilarea cu ceară tradiţională (deoarece căldura degajată de ceară dilată porii, iar agresiunea asupra foliculilor este mai mică) sau epilarea definitivă.
Puneţi bicarbonat pe zonele afectate
În cazul în care vă alegeţi cu foliculită, adăugaţi oţet de mere în apa de baie. Masaţi blând zonele afectate, pentru ca oţetul să intre mai adânc în piele. După aceea, puteţi completa cu aplicarea pe zonele respective a unei paste obţinute din bicarbonat şi apă. Aceasta va ajuta la distrugerea microorganismelor existente la nivelul pielii, responsabile pentru această neplăcere.
Dacă afecţiunea este mai gravă, baia menţionată mai sus nu va fi suficientă. În acest caz este necesar să procedaţi astfel: luaţi o bucată de bumbac curată şi dezinfectată, înmuiaţi-o într-o soluţie obţinută din jumătate apă plată călduţă, jumătate oţet şi aplicaţi-o pe piele pentru aproximativ 15 minute.
Folosiţi săpun cu sulf
Pentru cazurile uşoare, baia în apă cu sare - aproximativ 2 kg de sare la o cadă cu apă - este binevenită.
Folosiţi săpun cu sulf, deoarece acesta are un puternic efect antiseptic, iar sulful este un foarte bun remediu pentru afecţiunile dermatologice. În cazul în care vizitaţi una dintre staţiunile cu ape sulfuroase, faceţi-vă o mică provizie cu asemenea apă şi utilizaţi-o ca pe o loţiune, tamponând zonele afectate.
Turmericul este şi el un bun remediu pentru sănătatea şi înfrumuseţarea pielii. Îl puteţi folosi sub formă de cataplasme, însă trebuie să ştiţi că acesta colorează pielea în galben. Îl puteţi amesteca eventual cu o cantitate egală de făină de năut sau de linte roşie.
Recomandări
DERMA TREAT - intensifică formarea de celule epiteliale sănătoase, astfel că ajută la regenerarea rapidă a pielii. Are efect detoxificant al sângelui, eliminând astfel pruritul, descuamările excesive, zonele de piele uscată şi aspră şi reducând formarea crustelor. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
ORGANISM PURIFICAT - favorizează eliminarea toxinelor din organism, fiind util în cure periodice de purificare, astfel că vă poate ajuta şi în această situaţie. Administrare: două-trei căni pe zi.
NEEM - este un detoxificant sangvin util în afecţiuni dermatologice, inflamaţii, infecţii, intoxicaţii şi răni. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
Sfat! Alegeţi cosmetice naturale, deoarece, în caz contrar, acestea vor pătrunde în pori şi vor favoriza dezvoltarea bacteriilor.