de Elena Şerban
Originar din Egipt, inul este o plantă ce poate fi folosită nu doar în industria textilă, ci şi în farmacia naturistă. Cunoscut ca excelent luptător împotriva constipaţiei, inul poate fi folosit şi sub formă de ulei.
Vă scapă de psoriazis
Uleiul de in este foarte bun în tratarea rănilor provocate de tăieturi, arsuri, diverse inflamaţii sau chiar de psoriazis. Acesta se obţine din seminţe, printr-un proces industrial. Preparatul conţine cantităţi semnificative de acizi graşi sănătoşi Omega-3 şi Omega-6. Aceştia protejează pielea de radiaţiile ultraviolete, ce ar putea afecta epiderma în zilele toride de vară. De asemenea, aceşti acizi reglează şi secreţia de sebum, astfel încât pielea să nu se deshidrateze şi să nu se irite. Uleiul de in mai conţine şi lignani, care au antioxidanţi şi care au rol important în susţinerea echilibrului hormonal. Lignanii au efect antimicrobian, antibacterian şi contra ciupercilor şi virusurilor, dar ajută şi la tratarea rapidă a răcelilor şi a iritaţiilor.
Se aplică direct pe dermă
Uleiul de in nu este dăunător dacă este aplicat direct pe piele. Poate fi înghiţit, deoarece nu cauzează niciun fel de reacţii adverse. Cei care nu reuşesc să înghită uleiul trebuie să ştie că există şi comprimate ce conţin aceleaşi substanţe active ca uleiul. Aceste pastile se pot înghiţi ca orice alte vitamine. Este important însă să aveţi mare grijă înainte de a vă administra anumite preparate din in. Ele pot interacţiona cu diverse medicamente. De aceea este indicat să consultaţi medicul înainte de a urma tratamente cu astfel de preparate.
- Există studii, nefinalizate încă, ce arată că uleiul de in ar putea avea efecte şi contra infertilităţii atât feminine, cât şi masculine.