de Ana Trifan
Uleiul de cocos conţine circa 90% acizi graşi saturaţi. Cercetări recente au arătat că acest produs conţine 50% acid lauric, ce se găseşte şi în laptele matern şi care e benefic pentru sănătate, în special pentru sistemul imunitar şi dezvoltarea inteligenţei copiilor. Acidul lauric este însă foarte bun şi pentru adulţi, deoarece în corp se transformă în monolaurină, ce are efecte antibacteriene, antivirale şi antifungice. Mai mult decât atât, creşte nivelul colesterolului bun, determinând în acest fel scăderea riscului apariţiei de boli cardiovasculare.
Mai eficient decât cel de măsline
Efectele benefice pe care le are uleiul de cocos asupra sănătăţii sunt mai numeroase şi mai puternice decât cele pe care le oferă uleiul de măsline sau acizii graşi Omega 3, 6 şi 9.
Uleiul de cocos are în compoziţie 20% acid miristic şi 10% acid palmitic, acizi graşi saturaţi ce au o mare stabilitate chimică şi rezistă bine la căldură. Aşa încât, deşi nu e bine, în general, să preparaţi alimentele prin prăjire, veţi reduce drastic efectul negativ al acesteia dacă utilizaţi pentru fripturi ulei de cocos în loc de orice alt ulei de origine vegetală sau animală.
Uleiul de cocos se modifică mai puţin ca urmare a prăjirii şi, în plus, alimentele îl absorb într-o cantitate mai mică, în comparaţie cu alte uleiuri. În consecinţă, preparatele obţinute vor fi mai slabe şi mai puţin toxice.
Ţine la distanţă tumorile de colon
Studii în curs au demonstrat că prin consumul de nucă de cocos şi ulei de cocos se diminuează riscul apariţiei tumorilor de colon.
Ţinut la temperatura camerei, uleiul de cocos are formă solidă, aşa că îl puteţi utiliza ca înlocuitor al untului când preparaţi tartine. De asemenea, poate fi folosit la prepararea sosurilor. Trebuie doar să-l încălziţi uşor, astfel încât să poată fi amestecat cu celelalte ingrediente.
Un studiu realizat pe populaţia din sudul Indiei, ce are o dietă bazată în principal pe un consum ridicat de fructe, legume şi nuci de cocos, a arătat că hipertensiunea arterială o afectează foarte rar sau chiar deloc.
Ajută la slăbit
Nuca de cocos conţine numeroşi nutrienţi benefici pentru sănătate, printre care magneziu şi fier. În plus, e bogată în fibre alimentare, ceea ce ajută nu numai la scăderea riscului apariţiei de boli cardiovasculare şi diabet de tip II, dar şi la tăierea apetitului. Nuca de cocos se umflă în stomac, iar persoana care a consumat-o are mai repede senzaţia de saţietate.