de Daniela Anton
În afara faptului că uleiul de levănţică miroase extraordinar şi este relaxant, vă poate fi de mare ajutor atunci când suferiţi o arsură. Un cercetător francez, doctor René-Maurice, s-a ars în timp ce lucra în laborator. Imediat şi-a introdus mâna într-un recipient în care era esenţă de levănţică şi apoi a constatat că rana s-a vindecat mult mai repede şi nu au rămas cicatrice. De atunci, levănţica a fost mult mai utilizată în fabricarea produselor de îngrijire a pielii.
Alină rapid arsurile
În cazul în care aţi suferit o arsură şi vreţi să o vindecaţi cu ajutorul uleiului de levănţică amestecaţi 20 de picături de esenţă, 120 ml suc de aloe vera, 200 UI de vitamina E şi o lingură cu oţet. Ingredientele se combină într-un recipient cu pulverizator. Se agită bine înainte de utilizare. Preparatul se poate păstra în frigider pentru ca efectul răcoritor să fie mai puternic.
Înainte de a pulveriza direct pe rană e bine să urmaţi câţiva paşi. Începeţi prin curăţarea zonei arse cu un produs ce nu vă poate răni mai rău, cum ar fi ceai de muşeţel sau săpun cu glicerină, fără coloranţi sau alte arome. Lăsaţi zona să se usuce. Aplicaţi apoi remediul şi aşteptaţi până când lichidul va fi absorbit şi apoi, dacă este necesar, acoperiţi cu un bandaj.
Pulverizaţi acest produs pe rană dimineaţa şi seara şi ori de câte ori este necesar. În cazul în care sunteţi nevoiţi să vă expuneţi la soare, chiar dacă nu este vară, acoperiţi bine zona afectată sau folosiţi o cremă cu protecţie solară puternică.
Elimină vergeturile
În cosmetică, lavanda are avantajul compatibilităţii cu orice tip de piele. Stimulează regenerarea celulelor, atenuând formarea cicatricelor şi a vergeturilor şi încetineşte evoluţia ridurilor.
Contribuie la vindecarea arsurilor, la refacerea pielii deteriorate de expunerea prelungită la soare, la vânt sau la frig. Toate acestea, prin utilizarea sub formă de unguent, de ulei de masaj sau adăugată în apa de baie. Pentru eficienţă maximă şi acţiuni multiple se recomandă remediile în formulă combinată.
Lavanda e prezentă în reţete cu întrebuinţări aparent foarte diverse, dar destinaţia este aceeaşi: să calmeze.
Unul dintre remediile naturiste ce vă pot fi de folos este peelingul pentru ten uscat. Combinaţi şase picături de ulei de lavandă, două picături de ulei de mentă, două linguri cu făină de ovăz şi o lingură cu făină de porumb. Ingredientele se amestecă până la omogenizare şi se păstrează într-un recipient închis. Se aplică dimineaţa, pe faţa umedă, cu mişcări circulare, uşoare.
Cataplasme contra înţepăturilor de insecte
În cazul înţepăturilor provocate de insecte, în special pentru copii, puteţi folosi următorul remediu: amestecaţi 12 picături de esenţă de lavandă, cinci picături de ulei de muşeţel, o lingură cu argilă, o lingură cu tinctură de ceai verde şi două linguri cu apă distilată. Peste praful de argilă se toarnă apa şi tinctura, puţin câte puţin, amestecând continuu. Se adaugă apoi uleiurile până la omogenizare. Pasta rezultată se poate păstra la rece câteva luni, într-un recipient închis ermetic. Dacă se observă că s-a îngroşat, se mai poate adăuga apă distilată. Se aplică direct pe zona afectată, pentru a se vindeca mai repede.
Ameliorează astmul bronşic
Esenţa de levănţică este utilă şi pentru persoanele care suferă de astm bronşic. Se amestecă şase picături de ulei de lavandă, patru picături de ulei de muşcată, o picătură de ulei de sovârv, o picătură de ulei de mentă sau de ghimbir şi 30 ml de ulei vegetal. Preparatul se foloseşte pentru frecarea uşoară a pieptului, prilej cu care este şi inhalat. Se recomandă mai ales seara, înainte de culcare.
Alungă migrenele
În cazul în care suferiţi de migrene amestecaţi cinci picături de ulei de lavandă, cinci picături de ulei de ghimbir şi 250 ml de apă caldă. Uleiurile se adaugă în apă încălzită, se amestecă puţin, apoi se scufundă mâinile în această baie circa trei minute. De asemenea, atât pentru dureri de cap, cât şi împotriva balonării şi în caz de sindrom premenstrual, combinaţi şase picături de esenţă de lavandă, trei picături de ulei de boabe de ienupăr, două picături de ulei de mesteacăn şi o picătură de ulei de patchouli (opţional). Preparatul se foloseşte ca ulei de masaj sau se adaugă în apa de baie.
Goneşte stresul
Dacă nu aţi mai avut parte de ceva vreme de un somn liniştit şi odihnitor puneţi câteva picături de ulei de levănţică pe pernă. Astfel veţi avea un somn liniştit. Aroma acesteia are o mare putere în alungarea stresului.
Atenţie! Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite folosirea esenţei de lavandă, la fel şi diabeticii sau persoanele care au pielea sensibilă.
- Aveţi probleme cu moliile? V-aţi săturat de mirosul de naftalină? Încercaţi săculeţele cu flori de levănţică uscată.
- Dacă vă doriţi ceva special pentru cină, căutaţi câteva reţete cu levănţică. Puteţi descoperi că puiul cu levănţică este delicios.
- Când achiziţionaţi uleiul de levănţică, asiguraţi-vă că este cu adevărat ceea ce scrie pe sticlă, deoarece pe piaţă există multe produse ce conţin foarte puţină esenţă de lavandă şi, în rest, au produse petroliere.