de Eugenia Golub
Arţarul (Acer platanoides), cunoscut şi sub denumirea de paltin de câmp, este un arbore rezistent, preţuit atât pentru lemnul său, cât şi pentru frunze, fructe şi sirop (care se obţine din seva extrasă din coaja de arţar), renumite pentru efectele lor terapeutice. Siropul se poate folosi ca îndulcitor natural pentru ceai şi cafea, dar şi la prepararea clătitelor, prăjiturilor sau ca topping pentru îngheţate. O lingură cu sirop conţine 34 de calorii.
Siropul, excelent energizant
O lingură cu sirop natural de arţar asigură 22% din necesarul zilnic de mangan al organismului şi 5% din cel de zinc. El se obţine din coaja copacilor de arţar, în care se fac secţiuni, de unde curge liber seva, ce se fierbe apoi până când se elimină tot conţinutul de apă. Când este extrasă din arbore, seva nu are gust şi este aproape incoloră, însă după ce s-a fiert se transformă în sirop, devenind maronie şi dulce, iar procentul de zaharuri urcă de la 7%-8% la 60%. Siropul de arţar este un antioxidant renumit, conferă energie şi are capacitatea de a lupta cu radicalii liberi din organism.
Cataplasmele liniştesc accesele de gută
De asemenea, acest sirop previne agravarea aterosclerozei, ajută la buna funcţionare a celulelor endoteliale, prevenind erodarea acestora în urma atacului colesterolului, protejează sănătatea aparatului reproductiv al bărbatului, reduce prostata mărită şi are un efect uşor laxativ.
Şi frunzele de arţar sunt eficiente în calmarea durerilor de gută, fiind aplicate pe locurile dureroase, sub formă de cataplasme sau strivite.
Îndepărtează inflamaţiile
Pentru uz intern, se fierbe la foc mic o mână cu frunze de arţar într-un litru de vin, timp de 30 minute, după care se strecoară şi se completează cu vin cantitatea evaporată, până la un litru. O lingură cu acest preparat, luată în fiecare dimineaţă, îndepărtează crizele de reumatism, vindecă inflamaţiile articulare, înţepăturile de insecte (având proprietăţi antiinflamatoare) şi oboseala oculară.
Pont! Fructele arţarului, fierte, acţionează contra diareii şi se pot aplica pe răni, grăbind vindecarea acestora.