Main menu

header

    Calitatea fânului rezidă din plantele ce cresc în zona în care se găseşte, de aceea cel mai bun este fânul din regiunile montane, nepoluate, unde se întâlnesc foarte multe plante medicinale, cu proprietăţi terapeutice extraordinare. Este cunoscut faptul că eficienţa florilor de fân în tratamentul multor boli este dată doar de varietatea plantelor prezente în zona montană, fiecare din ele având proprietăţi terapeutice diferite, de unde rezultă un efect vindecător cumulat. Pentru tratamentele naturale, cel mai bun este fânul de la a doua coasă, numit „otavă”.

Băi de aburi detoxifiante
    Băi de aburi cu flori de fân se fac atunci când sunteţi răciţi, toamna sau iarna. Se pune o jumătate de găleată cu pleavă de fân în butoaie mari, peste care se toarnă două-trei găleţi cu apă fiartă, astfel încât să se facă aburi. În butoi se aşază un scăunel şi câteva cărămizi, ca să nu ajungă apa fiartă la picioarele bolnavului şi să se opărească. Butoiul se acoperă cu o ţesătură groasă din in, formându-se o saună improvizată. Aşadar, se stă timp de jumătate de oră sau o oră în abur, doar cu capul afară, şi se produce astfel o dezintoxicare a organismului. Prin transpiraţie se elimină cele mai multe toxine.  Se pot face şi băi simple pe bază de fân. În 30 de litri de apă clocotită se pune un săculeţ de pânză albă deasă, în care au fost introduse patru-cinci căni cu pleavă de fân. După aceea se dă în clocot două minute, apoi se lasă acoperit să se infuzeze, până ceaiul devine călduţ. Tratamentul se face seara, înainte de culcare, timp de 20 de minute.

 Tratament pentru varice
     Băile parţiale de picioare sunt foarte bune pentru varice, dar şi pentru tulburările de circulaţie. Pe lângă efectul benefic pe care îl au asupra întregului organism, băile cu flori de fân ajută şi sistemul nervos. Specialiştii sunt de părere că tratamentul conferă o stare de bine şi de relaxare.

 Spuneţi adio infecţiilor genitale
      Băile de şezut se fac cu circa cinci litri de infuzie din pleavă de fân, timp de 20 de minute, seara, înainte de culcare. Ceaiul trebuie să fie călduţ, nu fierbinte, pentru că poate provoca dureri abdominale. Băile de şezut cu flori de fân sunt foarte bune pentru afecţiunile hemoroidale: fisuri anale, dar şi pentru unele boli genitale. La femei acţionează benefic asupra rănilor pe colul uterin, colpitelor, vaginitelor, dispareuniilor. În timpul băilor de şezut se pot face, concomitent, şi irigaţii vaginale. Cel mai periculos virus, Human Papilloma, cu mare risc cancerigen, poate dispărea după un tratament de circa şase luni cu băi de şezut şi irigaţii vaginale. Tratamentul se ţine timp de 20 de zile pe lună, între ciclurile menstruale. Băile de şezut şi irigaţiile vaginale se pot face în paralel cu tratamentul clasic. La o oră după ce s-a făcut baia de şezut se pot introduce şi ovulele indicate de medicul specialist.

 Indicat în afecţiuni respiratorii
     Florile de fân pot fi folosite şi pentru afecţiunile căilor respiratorii superioare, prin inhalaţii. Într-o oală se pun cinci litri de apă clocotită, peste care se adaugă trei mâini de fân şi se stă cu capul deasupra, acoperit bine cu un prosop. Se face baie de abur la cap, timp în care se inspiră pe nas şi se expiră pe gură şi invers, circa zece minute. Inhalaţiile se repetă câteva zile la rând, în special seara, înainte de culcare. Concomitent se poate face şi gargară cu infuzie din flori de fân, foarte bună în afecţiunile gingivale, infecţii ale căilor respiratorii superioare (rinite, rinosinuzite, sinuzite, faringite) şi ale cavităţii bucale. Inhalaţiile deschid porii, iar substanţa activă din abur curăţă tenul foarte bine, fiind indicate în combaterea coşurilor şi în tratarea acneei juvenile.

 Combate reumatismul
Florile de fân sunt utile în tratarea eczemelor, rănilor, ulcerului varicos şi chiar a psoriazisului. Se tamponează locul afectat cu infuzie din pleavă de fân de mai multe ori pe zi şi se lasă să se usuce. Pentru reumatisme şi dureri articulare de orice fel se fac comprese din decoct sau infuzie, ce se aplică pe locul dureros şi se lasă peste noapte. Se pun doi pumni de flori de fân într-un săculeţ din bumbac sau din in, se opăreşte pe baie de abur într-o sită şi se stoarce. Astfel, transferă lent organismului substanţele active din plante. Pentru atenuarea durerilor de cap se pot folosi comprese aplicate peste ochi (în jurul capului).  
Ana-Maria Cocea

Creşte imunitatea copiilor Pentru durerile de gingii sau de dinţi se pun comprese peste bărbie, legate deasupra capului. De asemenea, compresele cu flori de fân sunt foarte bune pentru copiii sensibili, cu deficienţe imunitare, care răcesc uşor. Se aplică în jurul gâtului seara şi se lasă până dimineaţa. Tratamentul pentru durerile de gât trebuie urmat mai mult de trei-patru zile (până dispar simptomele) şi este bine să se facă şi preventiv, în perioada de toamnă, înainte de a începe sezonul virozelor.