Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Folosită încă din timpuri străvechi în China, varza murată a fost preluată de Rusia şi apoi de popoarele europene cu aproximativ o mie de ani în urmă, după ce şi-au dat seama că aceasta este un adevărat depozit de vitamine.

Conţine acizi ascorbic şi folic
Potrivit reţetei de obţinere a verzei murate, în butoiul de varză murată se pun şi leuştean, mărar, usturoi, boabe de orez şi porumb, hrean şi eventual chiar schinduf. Toate acestea înseamnă multe vitamine, microelemente şi săruri minerale, acid ascorbic, vitamina C, acid folic (conţinut mai ales în frunzele exterioare) şi magneziu, atât de utile organismului.
Specialiştii susţin că, spre deosebire de varza proaspătă, cea murată este mai bogată în vitaminele B1, B2, B3, B6 şi B9. În plus, varza murată e unicul produs alimentar vegetal ce conţine vitamina B12, ce luptă cu îmbătrânirea precoce. Despre aceasta se ştie că lipseşte în special din organismul vegetarienilor convinşi şi al persoanelor vârstnice, şi poate genera palpitaţii, slăbiciuni, pierdere de memorie şi scăderea auzului.

Contribuie la eliminarea toxinelor
Varza murată e un remediu excelent şi pentru persoanele care au probleme cu stomacul, vitamina U pe care o conţine protejând mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului. În plus, contribuie la tratarea ulceraţiilor, ajută la eliminarea toxinelor din organism, deci implicit la alungarea din ficat, rinichi şi aparatul locomotor a anumitor afecţiuni.
Acest produs mai e recomandat astmaticilor, care ar trebui să-l consume zilnic sub formă de salată, în combinaţie cu ceapă şi cu usturoi. În plus, e util în cazul rănilor, al arsurilor, al loviturilor ori al inflamaţiilor, în oricare din cazurile amintite aplicându-se cataplasme cu varză tocată pe suprafaţa afectată. Cataplasmele se schimbă de două-trei ori pe zi, iar în cazul în care apar arsuri amestecaţi varza cu puţină apă fiartă şi răcită.
Cataplasmele sunt bune şi împotriva acneei - se aplică zilnic pe zonele afectate comprese cu frunze de varză murată, pentru 25 de minute, apoi se clăteşte pielea cu apă rece.

Alungă febra la copii
Varza murată tratează febra copilului mic dacă se aplică pe tălpi câte două linguri cu varză murată tăiată mărunt, iar peste aceasta se pune câte o pungă din polietilenă, apoi se încalţă cu şosete şi se lasă 30 de minute. Se aplică din nou varză murată proaspătă până la dispariţia febrei.
Pacienţii cu parodontoză pot încerca acasă un remediu ieftin şi eficient: să mestece trei linguri cu varză tăiată mărunt de şase ori pe zi.

Zeama îndepărtează răguşeala
Şi zeama de varză murată are proprietăţi uluitoare. Ea tratează răguşeala şi durerile uscate în piept dacă se amestecă părţi egale de moare şi apă plată şi se bea lichidul cald de două-trei ori pe zi. În caz de constipaţie se dizolvă două linguriţe cu sare grunjoasă într-o cană cu zeamă de varză şi se bea dimineaţa, pe nemâncate, iar în caz de diaree se bea un amestec din cantităţi egale de suc de roşii proaspăt stors şi moare. Pacienţii cu diabet sau cu afecţiuni hepatice e indicat să bea de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, moare diluată cu apă, în proporţie de unu la trei, timp de 21 de zile.

Pont! Durerile de cap vor dispărea dacă aplicaţi după pavilionul urechilor şi pe tâmple varză murată învelită în tifon.

- Digestia va fi îmbunătăţită, iar arsurile la stomac vor dispărea dacă se consumă două-trei linguri cu varză murată, tăiată mărunt, înainte de fiecare masă.