de Cătălina Tăgârţă
Găsit de obicei în farmacii, sub formă de capsule, cărbunele medicinal are în compoziţia sa cărbune vegetal, despre care se ştie că e folosit de mai bine de două secole la tratarea diverselor afecţiuni, de la intoxicaţii cu otravă, boli digestive sau artrite şi până la alcoolism. Din acest motiv, produsul nu trebuie să lipsească din nicio casă, el fiind un instrument important în fiecare trusă de prim ajutor, mai ales că nu are efecte adverse.
Util în gastrită
Cărbunele medicinal este o doctorie cu efecte recunoscute în lupta cu indigestia, dar şi pentru că tratează crizele de gastrită. Poate fi luat fie preventiv, fie în momentul în care starea de rău se instalează. De asemenea, tratează balonarea sau arsurile la stomac, situaţii în care se impune consumul a una-două linguriţe cu pulbere de cărbune. Praful se umezeşte în puţină apă, apoi se ia cu 30 de minute înaintea meselor principale. Cărbunele e de ajutor şi intoxicaţiilor cu diverse substanţe toxice, caz în care se amestecă o linguriţă cu pulbere într-un pahar cu apă şi se bea, după care se consumă cel puţin un litru de apă.
Împrospătează respiraţia
În caz de miros neplăcut al gurii se recomandă fie administrarea unei pastile, fie se umezesc degetele, se înmoaie în pulbere de cărbune şi se masează limba şi obrajii cu aceasta, situaţie în care efectul va fi imediat. Acelaşi lucru se întâmplă şi în caz de flatulenţă sau diaree. În plus, pentru a preveni flatulenţa e bine să luaţi produsul înainte sau după o masă în care consumaţi alimente precum: fasole, mazăre, soia, linte, ceapă, varză, mere, prune uscate, nuci sau stafide.
Se ţine o cură timp de trei săptămâni
Deşi e greu de crezut - mai ales ţinând cont de faptul că produsul (consumat timp îndelungat) poate cauza închiderea la culoare a fecalelor şi înnegrirea pielii în cazul rănilor directe -, el are capacitatea de a albi dinţii. Pentru aceasta îl puteţi folosi cu încredere într-o cură de trei săptămâni, timp în care nu numai că vă veţi albi dantura, dar aceasta va fi şi mai sănătoasă. Procedeul e simplu: dizolvaţi o lingură cu pulbere de cărbune vegetal în 150 ml lapte cald şi beţi de două ori pe zi.
Eficient în astm în doar şapte zile
Persoanele cu probleme respiratorii sau cele care fac crize de astm e bine să bea un amestec obţinut din două linguri cu cărbune la un pahar cu apă sau o capsulă de cărbune medicinal. În acest caz, tratamentul este recomandat să se urmeze şapte zile consecutiv, timp în care alimentaţia trebuie să se bazeze mai mult pe fructe şi pe pâine şi mai puţin pe legume. Bolnavul nu are voie să facă mişcări bruşte şi e indicat să aplice o compresă cu cărbune vegetal pe abdomen, în zona ficatului.
Cataplasmele vindecă rapid rănile
Pulberea de cărbune medicinal poate fi folosită şi atunci când aveţi de-a face cu înţepături de insecte, răni, eczeme sau iritaţii, situaţie în care se amestecă o lingură cu pulbere de cărbune medicinal cu o lingură cu apă şi se aplică rezultatul pe zona afectată, iar deasupra se pune un pansament. Atenţie, însă! Cataplasma nu trebuie aplicată pe răni deschise.
Tot pentru cataplasme se mai poate folosi infuziile obţinute din câte două linguri cu plantă uscată de brusture şi gălbenele la câte o cană cu apă şi două linguri cu cărbune vegetal. După ce se amestecă totul se umezeşte o bucată de pânză şi se aplică pe zona afectată.
Vine de hac alcoolismului
Cărbunele medicinal luptă cu succes şi împotriva alcoolismului. În acest caz e indicat să se bea zilnic, timp de o lună, o jumătate de cană cu apă în care s-a pus o linguriţă cu praf de cărbune. Pe lângă aceasta, se mai pot consuma şi trei-patru căni cu infuzie de cimbrişor.
- Cărbunele scade nivelul colesterolului; pentru aceasta se urmează o cură de şapte zile.
- În loc de cărbune medicinal, cel mai bun cărbune vegetal este cel obţinut din lemn de tei sau din sâmburi de struguri, seminţe de in ori ramuri de viţă-de-vie.
- Nu-l utilizaţi în combinaţie cu alimente precum sirop, dulceaţă sau îngheţată, pentru că îşi pierde din eficienţă.