de Ana Trifan
Germenii de grâu sunt cea mai bună sursă de vitamina E cunoscută până acum. Potrivit publicaţiei de specialitate americane „Journal of Epidemiology”, consumul regulat de vitamina E protejează împotriva apariţiei cancerului. Alt beneficiu pe care îl aduce această vitamină este că acţionează ca un protector al metabolismului celular, asigurând o viaţă mai îndelungată pentru ţesuturi şi încetind, în acest fel, pocesul de îmbătrânire.
Cresc fertilitatea
Cerealele au fost, de-a lungul istoriei, un element deosebit de important în alimentaţia oamenilor. Pentru a depozita făina şi a-i prelungi durata de valabilitate, comercianţii de grâu au ales să scoată germenii şi să îndepărteze coaja de pe boabe. Eliminând aceste componente, făina de grâu rezistă mai mult, însă acizii linoleici, proteinele şi vitamina E se pierd în urma acestui proces.
Pe lângă efectele antitumorale, vitamina E este benefică şi în tratarea infertilităţii. O deficienţă de vitamina E la femei cauzează menstruaţii neregulate şi creşte riscul de avort. La bărbaţi, lipsa de vitamina E reduce calitatea spermei. De aceea, cuplurile care nu reuşesc să aibă copii e bine să verifice nivelul de vitamina E din corp.
Germenii din grâu conţin multă vitamina E, iar un consum regulat protejează membranele celulelor de oxidare şi acţiunea radicalilor liberi. Altfel spus, veţi fi tineri şi veţi arăta mai bine mai mult timp.
Buni la micul dejun sau în salate
Germenii de grâu pot fi consumaţi sub formă de fulgi - adăugaţi două linguri cu fulgi de germeni de grâu deasupra cerealelor de la micul dejun, în iaurt, în salate sau combinaţi-i cu suc natural de fructe.
De asemenea, sub formă de ulei, adăugaţi zilnic două linguri în salata de legume. Acest produs poate fi aplicat şi direct pe piele, pentru estomparea şi prevenirea apariţiei ridurilor, fiind bogat în vitamina E, acizi linoleici şi fosfolipide. Dacă nu îi suportaţi gustul puteţi apela la capsule ce se găsesc în farmacii.
Pot fi obţinuţi în casă
Prin „germeni de grâu” se înţelege stadiul corespunzător primei faze de încolţire a boabelor, când la acestea apare un mic mugure. Când acesta creşte peste 1 mm se vorbeşte despre grâu încolţit. Pentru a obţine în casă germeni de grâu aşezaţi boabele într-o farfurie şi acoperiţi-le cu apă. După circa 24 de ore (vara) şi 36 de ore (iarna) spălaţi boabele de grâu, puneţi-le în farfurie şi doar umeziţi-le uşor timp de câteva zile, până ce veţi observa că încolţesc. Se păstrează în frigider şi se pot consuma trei linguri pe zi, în cazul adulţilor, sau trei linguriţe la copii.
- Germenii de grâu, odată ajunşi în corp, au capacitatea de a bloca procesul prin care nitriţii folosiţi la prepararea alimentelor procesate, din comerţ, formează tumori.