de Dana Purgaru
Deşi suntem năpădiţi de zăpadă, ne putem bucura de un adevărat izvor de sănătate oferit de natură: merele. Se găsesc din belşug în pieţe, sunt româneşti, sunt gustoase, sunt pline de nutrienţi, iar potrivit specialiştilor nu trebuie să lipsească din dieta zilnică.
Coaja este valoroasă
Un proverb englezesc spune că un măr pe zi ţine medicul departe. Acest fruct este un aliment aproape complet datorită calităţilor lui nutritive deosebite şi a faptului că este foarte uşor de digerat. Este recomandat tuturor persoanelor, între mese, şi trebuie consumat cu tot cu coajă, deoarece aceasta conţine cele mai multe substanţe folositoare pentru organism. Spre exemplu, acidul ursolic din componenţa coajei de măr ţine colesterolul şi nivelul zahărului din sânge sub control, iar licopenul, prezent în special în soiurile de culoare roşie, reduce riscul de inflamare a miocardului.
Se consumă simple
Pentru cei mici, mărul poate fi tăiat feliuţe sau mixat integral, însă trebuie consumat imediat după preparare, altfel enzimele active îşi pierd din calităţi. De asemenea, în ciuda obiceiurilor practicate de multe persoane, în special de mămici, mărul se mănâncă simplu, fără zahăr, biscuiţi sau alte adaosuri.
80 de calorii şi 0% colesterol
Numai 100 de grame de măr au un întreg „arsenal” de nutrienţi, printre care: apă de bună calitate - 86%, grăsimi - 0,3%, proteine - 0,2%, zaharuri - 10 grame, fibre - 2 grame, fier - 0,3 mg, calciu - 6 mg, sodiu - 2 mg, potasiu (important în normalizarea presiunii arteriale) - 120 mg, fosfor - 12 mg, zinc - 0,1 mg, vitamina B1 - 0,02 mg, vitamina B2 - 0,02 mg, vitamina B3 - 0,3 mg, vitamina C (apără corpul de răceli şi infecţii) - 5 mg, vitamina B6 - 0,11 mg, vitamina E - 0,59 mg, acid folic - un microgram, retinol - 8 micrograme şi betacaroten - 48 micrograme. Printre aceste substanţe se numără enzime active, fitonutrienţi şi antioxidanţi, ce au proprietatea de a proteja împotriva radicalilor liberi. În plus, un măr nu are decât 80 de calorii şi 0% colesterol.
Vă scapă de grăsimi
Una dintre cele mai importante substanţe conţinute de măr este quercetina, care, alături de celelalte elemente nutritive, reduce la jumătate riscul de cancer la plămâni, dar şi de colon şi alte tumori dacă acest fruct este inclus în alimentaţia zilnică. De asemenea, persoanele care mănâncă zilnic mere au un nivel redus al colesterolului rău din sânge (LDL), iar nivelul de colesterol HDL, aşa-numitul colesterol bun, creşte cu aproape 4%.
Dacă suferiţi de constipaţie şi vreţi un produs complet natural care să vă regleze digestia şi să nu creeze dependenţă, mărul este cea mai bună alegere. Mâncaţi câteva mere sau stoarceţi-le cu tot cu pulpă şi consumaţi zeama proaspătă.
Ajută femeile aflate la vârsta a treia
Alte beneficii ale consumului de mere în fiecare zi sunt: prevenirea bolilor cardiovasculare, întărirea oaselor şi preîntâmpinarea osteoporozei (în special pentru femeile aflate în pragul menopauzei), ţinerea la distanţă a aterosclerozei, o piele elastică şi fermă, prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, menţinerea glicemiei la un nivel normal, scăderea riscului formării calculilor urinari, înlăturarea oboselii şi a stării de nervozitate şi protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete şi a hemoroizilor. Un alt efect lăudabil al acestor fructe este îndepărtarea substanţelor toxice din corp, cum ar fi mercurul, prin acţiunea benefică a pectinelor conţinute în mere.
Peste o mie de soiuri
În prezent se cunosc circa 1.100 de soiuri de mere în lume. În ţara noastră există o tradiţie în acest domeniu, iar printre cele mai cunoscute zone de cultivare se numără Voineşti şi Dâmboviţa. Soiurile de pe piaţa noastră se deosebesc atât prin formă şi culoare, cât mai ales prin gust. Astfel, unele sunt mai dulci, mai aromate, iar altele mai acrişoare.
Iată câteva dintre cele mai cunoscute şi apreciate soiuri de mere de la noi:
Golden: auriu, pulpă densă, suculentă, dulce, uşor acrişoară. Coacere şi consum: septembrie-martie.
Tarkrimson: roşu, conic-alungit, pulpă cu consistenţă medie, dulce şi aromată. Coacere şi consum: septembrie-martie.
Florina: verde-gălbui, cu roşu şi oranj, pulpă suculentă, uşor acrişoară. Coacere şi consum: octombrie-martie.
Ionatan: roşu cu puţin galben, pulpă fină, suculentă, dulce-acrişoară. Coacere şi consum: octombrie-martie.
Idared: sferic-turtit, pulpă acrişoară. Rezistă cel mai bine la păstrare. Coacere şi consum: octombrie-aprilie.
Voinea: roşu aprins, sferic-alungit, aromat. Coacere şi consum: septembrie-decembrie.
Granny Smith: verde, sferic, uşor alungit, acrişor. Coacere şi consum: octombrie-martie.
Delicios de Voineşti: roşu, sferic-turtit, suculent, aromat. Coacere şi consum: noiembrie-martie.
Generos: roşu-deschis, pe fond verde-gălbui, pulpă suculentă, aromată. Coacere şi consum: septembrie-februarie.
Deoarece merele nu conţin grăsimi şi asigură necesarul de nutrienţi la o masă, este indicat să înlocuiţi masa de seară cu câteva astfel de fructe. Veţi observa în scurt timp nu numai că veţi dormi mai bine şi că veţi avea un tranzit intestinal de invidiat, dar veţi da jos şi câteva kilograme. Pentru a avea însă rezultate bune, trebuie să mâncaţi bine la micul dejun şi la prânz, să includeţi între cele trei mese două gustări şi să eliminaţi din alimentaţie dulciurile, băuturile carbogazoase şi grăsimile nesănătoase.
- Cel mai bun moment pentru a vă bucura de mere este la circa două ore înainte şi după o masă.
- Dacă nu sunteţi obişnuiţi să mâncaţi coaja merelor o dată cu fructul, uscaţi-o, râşniţi-o şi luaţi apoi de trei ori pe zi câte un vârf de linguriţă cu pulbere, bucurându-vă astfel de elementele nutritive de neegalat.