de Gabriela Niculescu
Folosit pe vremuri aproape în fiecare gospodărie, uleiul de nucă este astăzi destul de greu de găsit, din păcate. De el ar putea profita toţi cei care suferă de hipercolesterolemie şi sunt predispuşi la arteroscleroză. Având 73%-84% acizi graşi polinesaturaţi, se situează pe primul loc între uleiurile nesaturate, înaintea uleiului de soia (50%-60%) şi a celui de porumb (40%-50%), pentru proprietăţile sale anticolesterolice. El conţine acid linoleic şi oleic şi foarte puţini acizi graşi saturaţi (palmitic şi stearic).
Cura ce protejează aparatul cardiovascular
Datorită conţinutului bogat în acizi graşi polinesaturaţi sau esenţiali, uleiul de nucă este indicat în curele de protecţie a aparatului cardiovascular. Acesta menţine elasticitatea venelor, reducând riscul de rigidizare a acestora.
În caz de hipercolesterolemie, e indicată o cură cu durată de zece zile pe lună, cu două linguri administrate dimineaţa pe stomacul gol. Are proprietăţi tonice şi este indicat doar uleiul presat la rece. Doza de consum curent oscilează între 20 g şi 40 g pe zi, în funcţie de necesarul de lipide.
Uleiul de nucă este bun şi în tratamentul litiazei renale. Acesta este foarte simplu de urmat: se administrează timp de trei zile consecutiv, în locul mesei de seară, o salată de cartofi preparată cu 60 g de ulei de nucă.
Menţine echilibrul hormonal
Uleiul de nucă a intrat în atenţia specialiştilor după ce în urma mai multor studii şi cercetări s-a ajuns la concluzia că este o sursă bogată de antioxidanţi şi acid elagic. Aceştia au un rol important în eliminarea toxinelor şi a diverselor substanţe nocive din organism, ce sunt asociate cu dezvoltarea mai multor tipuri de cancer.
De asemenea, uleiul de nucă este bogat în minerale precum seleniu, magneziu, fier, calciu, zinc şi fosfor, ce ajută la menţinerea echilibrului hormonilor din organism.
Se ţine la loc răcoros şi întunecat
Uleiul de nucă, ce se găseşte în comerţ, este pretenţios şi râncezeşte repede. De aceea, trebuie păstrat la rece şi în loc întunecat. Nu este bun pentru gătit, deoarece temperaturile înalte îi alterează gustul. Poate fi însă folosit cu succes la salate sau în preparatele ce conţin paste.
Ponturi!
- O linguriţă cu ulei de nucă pe zi vindecă eczemele şi erupţiile pielii.
- Frecţia cu ulei de nucă e indicată pentru copiii anemici sau rahitici.