de Gabriela Niculescu
În medicina naturistă găsim unele plante care au proprietăţi ce revitalizează creierul, conferă o viaţă mai lungă şi măresc nivelul de energie. Folosite în mod constant, plante precum suma, ajderea, cardamomul, sunătoarea, cola sau guarana vă pot transforma viaţa prin sporirea randamentului dumneavoastră în orice activitate desfăşuraţi. Cu alte cuvinte, în rândurile de mai jos vă prezentăm şase „medici verzi” ce vă „ascut” mintea, vă calmează nervii şi vă dau energie.
Suma, revigorant general
Indienii au folosit rădăcina plantei numite suma ca tonifiant general, un energizant ce are efecte de întinerire. Această plantă are mai multe proprietăţi benefice, ea creşte rezistenţa la stres, măreşte nivelul de oxigenare din celule, echilibrează şi sistemul hormonal. Pe lângă acestea, este analgezic, antiinflamator, tonifiant sexual şi activează şi mecanismele imunologice, utilizându-se cu succes şi în tratamentul ulcerului. Se administrează sub formă de ceaiuri infuzate de două ori pe zi. Dacă este amestecată cu floarea pasiunii, se poate trata şi insomnia cu ajutorul ei.
Cardamomul, excitant nervos
Cardamomul este un stimulator digestiv şi al sistemului nervos, al minţii şi al inimii şi este, totodată, un tonic energetic. Are proprietăţii care activează aparatul digestiv, stimulează apetitul, dar şi transpiraţia. Este expectorant şi antispastic. Se utilizează seminţele zdrobite ale acestei plante în ceaiuri şi tincturi. Uleiul esenţial este foarte util pentru masaje şi băi, iar pentru uz intern se pune o picătură de tinctură pe un cubuleţ de zahăr. Dacă se amestecă împreună cu rozmarin sau cu cimbru este foarte tonifiant în masaje. În caz de slăbiciune şi pentru o digestie mai bună se amestecă în ceai cu gotu kola. Pentru calmarea nervilor se amestecă bine cu fenicul şi roiniţă.
Ajderea limpezeşte mintea
O plantă cu efecte digestive eficiente, dar şi cu proprietăţi eficiente asupra stării de spirit, ajutând la limpezirea minţii este ajderea. Pe lângă aceste efecte, mai combate melancolia, depresia şi măreşte puterea de concentrare. Această plantă are proprietăţi carminative (evacuează gazele din intestin), antibacteriene, stimulează şi glanda pituitară, iar folosirea ei poate declanşa şi menstruaţia. Este folosită sub formă de ceiuri şi tincturi, dar se găseşte şi sub formă de uleiuri esenţiale. Dacă este amestecată cu busuioc stimulează mintea. Uleiul din această plantă este folosit şi ca odorizant.
Sunătoarea învinge depresia uşoară
Sunătoarea este o plantă bună pentru cazurile de depresie uşoară şi se poate folosi sub formă de tinctură. Ceaiul din pulbere de flori mărunţite este folosit ca tonic nervos, iar dacă se întrebuinţează o perioadă mai lungă, în jur de şase luni, atunci poate fi şi un bun tonic reparator.
Cola „trezeşte” simţurile
Planta numită cola conţine 25% cafeină şi puţină teobromină, care îi dă proprietăţi energizante mai mari ca ale cafelei. Este un ideal stimulator, diureic, antidepresiv, astrigent şi tonic.
Guarana intensifică reflexele
Guarana are efecte de intensificare a memoriei, a reflexelor şi a activităţii intelectuale. Este o plantă energizantă, stimulatoare, antioxidantă, relaxează muşchii, este diuretică şi are funcţie depurativă generală.
- Toate cele şase plante se găsesc în magazinele de specialitate şi în farmaciile naturiste, uscate sau sub formă de tincturi.