de Gabriela Niculescu
Temperaturile scăzute, microbii şi virusurile sunt factorii ce ne ameninţă sănătatea în sezonul rece, dar nici trecerea de la rece la cald nu ne face prea bine. Putem spune că primăvara şi toamna suntem afectaţi mai mult de răceli şi de astenii, tocmai pentru că organismul este forţat să se adapteze la schimbare. Aceste obstacole se pot depăşi întărindu-ne sistemul imunitar. Mai jos vă prezentăm câteva ceaiuri imunizante.
Un „gard” de protecţie: echinacea
Echinacea este o plantă folosită pentru videcarea tuturor afecţiunilor, de la infecţii, dureri abdominale până la răceli şi răni. Ceaiul este recomandabil celor care îşi doresc întărirea sistemului imunitar. Această plantă protejează organismul de răceli, gripe, infecţii ale tractului urinar, herpes, candidoză, are efect antibacterial şi antifungic.
Cătina combate anemia şi astenia
Cătina este o sursă importantă de polivitamine care ajută întregul organism. Ceaiul, tinctura şi uleiul de cătină pot fi folosite pentru combaterea anemiei, anorexiei, arsurilor, asteniei, cancerului, depresiei, diabetului, herpesului, dermatozelor, hepatitelor, leucemiilor, rănilor, radiaţiilor şi bolilor de rinichi. Evident, cătina este un puternic stimulent al imunităţii.
Sortimentul verde este energizant
Ceaiul verde conţine mulţi antioxidanţi şi o serie de substanţe care inhibă dezvoltarea microorganismelor dăunătoare tubului digestiv - E. Coli, Salmonella sau Clostridium. Ceaiul verde este un panaceu pentru trupul nostru. El sporeşte imunitatea organismului, încetineşte îmbătrânirea, accentuează slăbirea, revigorează pielea, este un energizant natural, reduce riscul de cancer la stomac, ficat, esofag şi altele.
Arnica are grijă de căile respiratorii
Această plantă are proprietăţi imunostimulente foarte puternice. Ea stimulează imunitatea la nivelul gâtului şi al căilor respiratorii superioare, îmbunătăţeşte circulaţia, încălzeşte extremităţile şi creează o stare de confort fizic. Se pot consuma ceaiul şi tinctura.
Frunzele de afin au rol vitaminizant
Frunzele de afin sunt bogate în vitaminele A, E, B1 şi B2, ajută organismul în reglarea proceselor imunitare şi îi oferă rezistenţă în lupta cu răcelile, gripele şi alte infecţii.
Busuiocul, antitusiv şi antiinflamator
Ceaiul de busuioc are proprietăţi antimicrobiene şi antiinflamatorii, este un antiseptic intestinal şi un bun diuretic. Reduce inflamaţiile căilor respiratorii, este antitusiv şi bronhodilatator. El stimulează sistemul imunitar, este un tonic general, nervos şi antidepresiv.
Măceşele, depozit de vitamine
Măceşele au un conţinut bogat în special în vitamina C, dar şi în vitaminele A, B1, B2, P şi K. Ceaiul ajută la combaterea şi prevenirea răcelilor, întăreşte imunitatea organismului, îl face mai rezistent la boli şi normalizează circulaţia sângelui. Măceşele mai sunt recomandate în caz de avitaminoze, circulaţie periferică slabă, viermi intestinali, litiază şi dischinezie biliară. Acest ceai este indicat şi celor care suferă din cauza problemelor de stomac, rinichi şi intestine. Persoanele care au varice pot consuma ceai de măceşe. Pentru a nu pierde proprietăţile vindecătoare ale măceşelor, ceaiul se realizează prin fierberea fructelor numai trei minute.
- Fructele de cătină conţin zaharuri, acizi organici, vitamine şi acizi graşi esenţiali, şi pot fi consumate atât proaspete, cât şi uscate.