de Gabriela Niculescu
Nigella sativa, numită popular negrilică, este specifică vestului Asiei, fiind populară în India, Pakistan, Turcia, Grecia, Egipt sau Tunisia, unde se şi cultivă, deşi se găseşte şi în flora spontană. De altfel, în ţările islamice se desfăşoară cele mai avansate cercetări privind utilizările medicinale ale speciei. Pe vremea faraonilor, negrilica era la mare cinste, despre ea un proverb spunând chiar că ar fi „un remediu pentru toate bolile... exceptând moartea”. Pentru medicina islamică, Nigella era piatra de temelie, fiind prezentă în toate tratatele vremii sub denumirea de „barakah”, ceea ce însemna „seminţe binecuvântate”.
Tratează astmul şi alte afecţiuni alergice
Mai puţin folosită în România din cauză că nu se regăseşte în flora spontană, negrilica este un excelent adjuvant într-o serie de probleme de sănătate cum ar fi glicemie mărită, infecţii virale sau bacteriene, libidou scăzut sau potenţă nesatisfăcătoare.
Nigella are o puternică acţiune antihistaminică şi bronhodilatatoare, prevenind în acest fel accesele de astm, bronşită, emfizem, răceli şi gripă. Unele componente ale uleiului esenţial determină reducerea congestiei bronhiolelor şi un moderat efect expectorant. Folosirea plantei în afecţiunile cronice de natură alergică sau hormonală nu mai constituie de mult o noutate.
Ameliorează neplăcerile cardiovasculare
Îmbunătăţirea semnificativă a stării de sănătate a bolnavilor cardiaci cărora li s-au administrat seminţe sau ulei de negrilică este consecinţa activării unor mecanisme specifice, cum ar fi reducerea nivelului seric al glucozei, prolactinei, trigliceridelor şi colesterolului, creşterea numărului de hematii şi de leucocite, precum şi a hemoglobinei, relaxarea miocardului şi reducerea ritmului cardiac.
Creşte potenţa şi echilibrează activitatea hormonală
Ca plantă de leac, negrilica are puternice efecte antibacteriene şi antivirale, scade valorile glicemiei, echilibrează activitatea hormonală, măreşte potenţa sexuală, având şi efecte afrodiziace. Astfel, dacă doriţi să scăpaţi mai repede de o răceală sau de o afecţiune bacteriană, dacă intenţionaţi să diminuaţi nivelul glicemiei sau dacă vreţi să vă îmbunătăţiţi viaţa sexuală apelaţi cu încredere la făina de negrilică. Această pudră se ia, într-o cantitate de un vârf de cuţit, amestecată cu o linguriţă cu miere.
Omoară paraziţii intestinali
Făina de negrilică (o parte), amestecată cu cea de susan (trei părţi) se administrează în cazul afecţiunilor cutanate eruptive - câte o linguriţă de două ori pe zi.
Planta este considerată unul dintre cele mai puternice leacuri împotriva viermilor intestinali. Pentru a obţine un rezultat satisfăcător în acest sens, puneţi la macerat, timp de 12 ore, trei linguri cu pulbere de seminţe într-un litru de zeamă de varză. După acest interval strecuraţi lichidul şi beţi două pahare la micul dejun, iar restul, de-a lungul unei zile, înainte de prânz şi de cină.
Întăreşte imunitatea
Concluzia oamenilor de ştiinţă este că negrilica sprijină şi menţine sistemul imunitar al persoanelor sănătoase şi contribuie la refacerea acestuia la persoanele cu imunitatea compromisă. Măreşte rezistenţa la boli, având efect imunostimulator şi imunomodulator.
Vinul, benefic pentru stomac
Din seminţele de negrilică se poate prepara şi un vin, recomandat în bolile de stomac, astm, ameţeli şi stimularea poftei de mâncare, dar şi pacienţilor care suferă de afecţiuni cardiace. Pentru a obţine acest preparat, care are şi capacităţi afrodiziace, trebuie să fierbeţi într-un litru de vin de casă (produs doar în gospodăriile ţărăneşti) două linguriţe cu pudră de seminţe. Se lasă zece minute la infuzat şi apoi se strecoară. Se bea câte un păhărel înainte de mesele principale. Atenţie! După administrare, evitaţi să şofaţi.
Pont! Seminţele de negrilică pot fi folosite şi pentru a condimenta diverse mâncăruri. Spre exemplu, pulberea obţinută din acestea se foloseşte în industria alimentară, pentru condimentarea unor sortimente de brânzeturi.
- Uleiul volatil de negrilică se foloseşte în industria parfumurilor, datorită mirosului deosebit de plăcut, asemănător celui de muşcată sau de camfor.