de Daniela Anton
Ardeiul iute are şi alte proprietăţi pe lângă aceea de a face mâncărurile mai gustoase. Acesta conţine capsaicină, o substanţă ce reduce durerile şi inflamaţiile şi împiedică formarea cheagurilor de sânge şi a depozitelor de grăsimi de pe pereţii arterelor. În plus, pudra de ardei iute uscată este extrem de benefică în diverse afecţiuni. Iată la ce este bun ardeiul iute roşu.
Ajută în caz de lombosciatică
Un preparat cu efecte antiinfecţioase puternice, ce poate opri răcelile chiar în fază incipientă se obţine astfel: un vârf de cuţit cu seminţe de ardei iute se pune într-un sfert de cană (50 ml) cu apă clocotită, se lasă 20 de minute, apoi se amestecă bine cu miere. Se consumă cu înghiţituri mici, lăsând să alunece lent pe gât.
Şi în cazul lombosciaticii, ardeiul iute vă poate fi de ajutor. Se obţine o tinctură astfel: 20 de ardei iuţi se pisează bine, după care se pun într-un borcan în care se adaugă un pahar (200 ml) cu alcool de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat conţinutul timp de zece zile, după care se filtrează prin tifon. Cu preparatul obţinut se fac comprese, care se pun pe zona dureroasă şi se ţin 10-30 de minute. Tratamentul se repetă de două ori pe zi, până la dispariţia durerilor.
Elimină cârceii
Pentru această afecţiune se recomandă consumarea ardeiului iute drept condiment, mai ales în ciorbe şi supe fierbinţi, care îi intensifică efectul. Substanţele conţinute de ardeiul iute desfundă imediat nasul, intensifică circulaţia în zona căilor respiratorii superioare şi fac să crească temperatura corpului. În cazul în care din cauza rinitei simţiţi că nu mai aveţi miros, inspiraţi în dreptul unei despicături făcute cu cuţitul într-un ardei iute.
Şi în cazul crampelor musculare (cârcei) este foarte utilă introducerea în alimentaţie a ardeiului iute. Pe lângă faptul că este bogat în vitamina C, benefică pentru sistemul circulator şi muscular, are efecte de intensificare a circulaţiei sangvine şi de creştere a temperaturii corpului. Zilnic, persoanele cu predispoziţie spre crampe musculare trebuie să consume 1-2 ardei iuţi.
Îmbunătăţeşte circulaţia
De asemenea, dacă aveţi o circulaţie periferică deficitară (mâini şi picioare reci), se masează foarte uşor mâinile şi picioarele cu o soluţie preparată din cinci linguriţe cu ardei iute mărunţit (poate fi şi boia de ardei iute), jumătate de pahar cu oţet şi jumătate de pahar cu spirt, care au stat şapte zile la macerat. În plus, ardeiul iute reglează tensiunea arterială, întăreşte inima, arterele şi nervii. O jumătate de ardei iute pe zi are şi efecte stimulente asupra sistemului nervos, creând o stare de bună dispoziţie.
Tinctura, recomandată contra căderii părului
Ardeiul iute, sub formă de tinctură, favorizează circulaţia la nivelul rădăcinii firului de păr şi îndeseşte podoaba capilară. Tinctura nu trebuie să fie prea puternică, pentru că poate da iritaţii pe piele. Se găseşte şi la magazinele naturiste, gata preparată, dar puteţi să o preparaţi şi singuri, în casă, astfel: ardeiul se toacă mărunt, se pune într-un borcan până la un sfert din volumul acestuia, după care se completează cu alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat 12 zile, după care se filtrează prin tifon şi se pune în sticluţe închise la culoare. Se fac fricţionări la rădăcina părului o dată pe zi cu soluţia obţinută dintr-o linguriţă din această tinctură şi 2-3 linguriţe cu apă. Fricţionarea se face timp de zece minute, energic. Tinctura de ardei iute favorizează o circulaţie a sângelui intensă, precum şi o activare a metabolismului local, care va atrage după sine o creştere a părului chiar şi în locurile unde iniţial dispăruse. Dezavantajul tratamentului este că poate produce o anumită senzaţie de arsură.
Ardeiul iute este excelent şi în arderea grăsimilor. Proaspăt, uscat, murat ori transformat în boia sau în pastă, oricum este eficient. Există chiar şi capsule cu extract de ardei, concepute pentru a-i ajuta să slăbească pe cei care nu tolerează gustul iute. Se pare că o astfel de pilulă stimulează arderile la fel ca o jumătate de oră de alergare. Şi Jennifer Lopez, Brad Pitt sau Britney Spears sunt fani ai dietei cu ardei. Ce trebuie să faceţi pentru a slăbi? Gătiţi cu ardei iute, cu boia ori cu pastă de chilli sau mâncaţi ardei la ciorbe şi la fripturi. În paralel, e bine să alegeţi alimente sărace în calorii şi să reduceţi consumul de făinoase şi de dulciuri, pentru a grăbi astfel pierderea kilogramelor.
Mexicanii pun ardei iute în aproape toate felurile de mâncare. Există până şi o dietă cu ardei, pe care vedetele din această ţară o urmează. Actriţa Eva Longoria consumă taco şi omletă cu chilli pentru a-şi menţine silueta. Iată ce trebuie să mâncaţi zilnic, timp de o săptămână, pentru a slăbi 4 kilograme: mic dejun: omletă cu chilli, salată de roşii. Gustare: 300 ml shake de mango. Prânz: salată de porumb cu ton. Gustare: 200 g fasole cu sos de roşii. Cină: un taco, 100 g cartofi copţi, o salată din frunze de muştar. Gustare: 200 g fructe şi o limonadă.
- Pudra de ardei iute este cunoscută pentru vindecarea infecţiilor apărute la nivelul gingiilor, eliminând durerile şi abcesele. Pentru aceasta, se pune pe periuţa de dinţi pudră de ardei iute şi se spălă dinţii.
- Ardeiul iute este un bun stimulent al digestiei, antiseptic ce conţine o mare cantitate de vitamina C şi betacaroten. Numai că, uneori, consumat în exces, poate crea, alături de alte alimente condimentate, arsuri, iritaţii ale sistemului digestiv sau chiar ulcer gastroduodenal.