de Cătălina Tăgârţă
Planta Rhodiola rosea este numită şi „rădăcină de aur” sau „rădăcină de trandafir”, deoarece atunci când este tăiată ea răspândeşte miros de roze. Aceasta e utilizată în medicina populară de mii de ani, însă a fost menţionată pentru prima oară în scris de medicul grec Dioscorides, romanii şi grecii folosind planta pentru combaterea oboselii, iar vikingii, pentru creşterea rezistenţei fizice şi psihice şi împotriva mahmurelii.
Elimină disfuncţiile sexuale
Dacă în prezent sunt la modă capsulele pe bază de Rhodiola rosea, metodele tradiţionale de vindecare au inclus de multe ori planta sub formă de ceaiuri sau de tincturi.
Pentru a fi consumată sub formă de ceai, planta (ce poate fi găsită la magazinele cu produse naturiste) trebuie preparată astfel: se taie fin cinci grame de rădăcină de Rhodiola şi se toarnă o cană cu apă fierbinte peste ea, după care se lasă la infuzat aproximativ o oră, apoi se filtrează. Se recomandă consumul unei ceşti (respectiv al unei jumătăţi de cană) de trei-cinci ori pe zi, pentru îmbunătăţirea rezistenţei, creşterea longevităţii, a forţei, puterii şi fertilităţii.
De asemenea, acest ceai poate creşte potenţa sexuală şi poate fi eficient atât în eliminarea disfuncţiilor sexuale la femei, cât şi la bărbaţi.
Antrenează memoria
Rhodiola rosea antrenează memoria, fiind un excelent psihostimulent, şi combate stresul. Persoanele care consumă acest ceai timp de o lună vor observa o îmbunătăţire a capacităţii de învăţare, vor avea o memorie mai bună, starea generală se va îmbunătăţi, practic vor da dovadă de prospeţime psihică.
Totuşi, adepţii ceaiului e bine să ştie că acesta are un gust puternic de medicament, de aceea trebuie luată în considerare diluarea lichidului cu suc de fructe, apă tonică sau alte ceaiuri din plante. Sau se poate opta pentru ceaiuri care conţin Rhodiola rosea ca ingredient principal sau secundar.
Sporeşte imunitatea
Dacă e utilizată sub formă de tinctură, se crede despre „rădăcina de aur” că stimulează dopamina şi serotonina, ambele având efect pozitiv asupra dispoziţiei, dar şi asupra libidoului, şi poate creşte imunitatea. Acţionează ca un stimulent atunci când e luată în doze mici şi ca un relaxant atunci când e administrată în doze mai mari, însă acestea se stabilesc cu farmacistul ori cu medicul şi în funcţie de nevoile fiecăruia. Tinctura se prepară după următoarea reţetă: se râşneşte 30 de grame dintr-o rădăcină de Rhodiola rosea sau se foloseşte pudră, peste care se adaugă 150 de mililitri de votcă pură, se agită bine şi se lasă la temperatura camerei trei-cinci zile, după care se filtrează. Doza de tinctură recomandată este de jumătate de linguriţă de trei ori pe zi, timp de 10-20 de zile.
Sub această formă, Rhodiola rosea mai poate combate simptomele răcelii şi gripei, dar şi stresul, anxietatea şi depresia.
Rădăcina ameliorează neplăcerile nervoase
Pudra obţinută din rădăcina acestei plante este folosită pentru a creşte rezistenţa la efort fizic şi la răul de înălţime, luată ca atare sau de preferat sub formă de infuzie. Rădăcina de Rhodiola rosea îşi are merite în ameliorarea şi vindecarea tulburărilor gastrointestinale, a infecţiilor şi a disfuncţiilor neurologice. Indiferent că este consumată sub formă de capsule, ceai sau tinctură, ameliorează problemele pulmonare şi nervoase, iar pentru că e bogată în fenoli şi are rol antioxidant, planta are capacitatea de a neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi. E bine de ştiut că se administrează de preferat dimineaţa şi la prânz, pe nemâncate.
În urma cercetărilor efectuate de specialişti în anul 1961 s-a ajuns la concluzia că „rădăcina de aur” este o plantă cu puteri tămăduitoare, miraculoase, extractul din aceasta fiind un adaptogen puternic, care ajută atât la creşterea forţei psihice, cât şi a celei fizice. Datorită acestor proprietăţi, Rhodiola a fost folosită în cadrul programului sovietic de cercetare a spaţiului, din 1960, şi a devenit rapid unul dintre remediile întrebuinţate de astronauţi. În prezent, rizomul acestei plante e folosit la fabricarea suplimentelor alimentare, dar şi a unor medicamente şi cosmetice, iar rădăcina conţine o serie de substanţe active: fenilpropanoide, derivaţi fenil-etanol, flavonoide, monoterpene, triterpene şi acizi fenolici.
- În timp ce este considerată sigură pentru uz general, planta nu este recomandată gravidelor, femeilor care alăptează sau celor care plănuiesc să rămână însărcinate.