Cunoscut mai ales datorită faptului că dă un gust bun mâncărurilor, rozmarinul fortifică organismele slăbite de boli. De asemenea, planta acţionează în combaterea proceselor de îmbătrânire.
Intensifică circulaţia periferică
Rozmarinul este originar din ţările din jurul Mediteranei, fiind plantat pe scară largă în preajma litoralului. În România se cultivă ca plantă ornamentală în grădini, sere şi apartamente, fiind mult apreciat pentru parfumul foarte plăcut de tămâie şi camfor. În scopuri terapeutice şi condimentare se folosesc frunzele sau vârfurile înflorite, recoltate începând din anul III de cultură, prin tăiere la maximum cinci centimetri sub ultima ramificaţie. Preparatele pe bază de rozmarin se folosesc în gastrite şi infecţii gastrointestinale, calmarea tulburărilor de stomac şi de intestine (colite), în cazul indigestiilor provocate de stres. De asemenea, tranzitul intestinal leneş este accelerat. Balonările, aerofagia, râgâielile sunt şi ele combătute cu succes, gazele fiind eliminate cu rapiditate. Rozmarinul stimulează activitatea inimii slăbite şi dureroase, tratează tensiunea scăzută şi reglează ritmul cardiac. Datorită conţinutului ridicat în flavonoide, rozmarinul intensifică circulaţia sângelui la nivel periferic şi la creier şi ajută la evitarea arteritelor, trombozelor, sclerozei cerebrale, edemelor cardiace cu umflarea gleznelor, precum şi senzaţia de sufocare sau cea de răcire a mâinilor şi picioarelor, chiar în anotimpurile calde. De asemenea, stimulează memoria şi capacitatea de concentare. În tratamentele externe, rozmarinul combate alopecia şi seboreea.
Stopează steatoza hepatică
Decoct. Fierbeţi cinci minute 50 g vârfuri înflorite într-un litru de apă. Infuzaţi acoperit 15-20 de minute, apoi strecuraţi. Folosiţi sub formă de comprese, contra reumatismului. Infuzie. Opăriţi 20 g vârfuri înflorite într-un litru de apă clocotită. Infuzaţi 10-15 minute acoperit şi, după ce strecuraţi, beţi două căni pe zi după mese. Trataţi în acest fel afecţiunile de stomac şi intestine, steatoza hepatică, bolile respiratorii (gripă, pneumonie), slăbirea memoriei, astenia, surmenajul, debilitatea şi amelioraţi stările negative create de menopauză (climax); Macerat. Puneţi 15 g frunze şi flori într-un litru de apă rece şi lăsaţi de seara până dimineaţa. Beţi două-trei căni pe zi; Tinctură. Amestecaţi un pahar cu apă şi unul cu alcool de 70 de grade şi puneţi la macerat în acest amestec 15 g frunze uscate de rozmarin vreme de două săptămâni. Trageţi apoi în sticluţe mici, pe care trebuie să le ţineţi bine astupate. Pentru a lupta contra colicilor, aterosclerozei coronariene, sclerozei cerebrale, asteniei, oboselii, luaţi câte o linguriţă din această tinctură de trei-patru ori pe zi (înainte de masă). Cura durează 10-12 săptămâni.
Elena Şerban