de Cătălina Tăgârţă
O plantă cu multiple întrebuinţări, de la medicina naturistă până la arta culinară şi cea ornamentală, levănţica nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie.
Calmează arsurile
Levănţica e utilă în caz de arsuri, situaţie în care se aplică pe zona afectată câteva picături de ulei de levănţică. Acelaşi truc e valabil şi pentru vindecarea arsurilor solare. Dacă acestea nu sunt grave pot fi tratate cu un amestec format din câteva picături de ulei de levănţică şi apă minerală. Uleiul este foarte concentrat şi se foloseşte, de obicei, diluat în puţină apă.
De asemenea, în caz de nas înfundat se recomandă să se pună câteva picături de esenţă într-un vas cu apă fierbinte şi se inhalează aburii.
Alungă durerea de cap
Uleiul de levănţică are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare. Aşadar, durerea de cap poate trece nu doar cu ajutorul pastilelor, ci şi dacă se masează uşor tâmplele cu câteva picături din acest ulei. Acelaşi produs şi-a dovedit utilitatea şi în cazul somnului - câteva picături puse pe pernă asigurând un somn liniştit, întrucât aroma are o mare putere în alungarea stresului.
Datorită proprietăţilor antiseptice şi antiinflamatoare, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial levănţica era folosită în spitale pe post de dezinfectant. În plus, florile au proprietăţi antibacteriene şi se folosesc drept sedative şi pansamente antiseptice.
Stopează căderea părului
Căderea părului poate fi tratată cu succes cu ajutorul tincturii de levănţică, ce întăreşte firul de la rădăcină. Puneţi un pumn cu flori într-un litru de alcool la 70 de grade, păstraţi amestecul la temperatura camerei, agitând sticla din când în când pentru a se omogeniza, apoi aplicaţi tinctura la nivelul rădăcinii cu un tampon de vată.
Planta este utilă şi pentru obţinerea unui ten frumos, drept pentru care este unul dintre ingredientele loţiunilor şi cremelor pentru corp. Cine nu are cremă cu levănţică poate turna câteva picături de esenţă într-o cremă obişnuită.
Utilizată şi în Antichitate
Levănţica a fost folosită, pentru menţinerea sănătăţii mentale, încă din Antichitate. Mai târziu însă, din studiile specialiştilor a reieşit că, prin aromaterapie, planta tratează cu succes anxietatea, insomniile, depresiile şi stările de nelinişte.
• Pentru a realiza propriul parfum relaxant, adăugaţi într-un recipient cu pulverizator puţină apă şi cinci picături de ulei esenţial de levănţică.
Trucuri!
- Folosită în bucătărie, levănţica dă o aromă deosebită mâncărurilor. Spre exemplu, puiul cu această aromă este delicios;
- Amestecaţi câteva picături de ulei de levănţică şi ulei de floarea-soarelui, masaţi pielea cu acest amestec şi astfel veţi scăpa de muşcăturile de ţânţari;
- Înlocuiţi naftalina din dulapuri şi sertare cu săculeţi plini cu flori uscate de levănţică.