de Gabriela Bunea
Sclipeţii (Potentilla erecta) fac parte din gama plantelor terapeutice cu proprietăţi curative deosebite, fiind un remediu eficient împotriva diverselor afecţiuni. Această plantă face parte din flora spontană din Europa şi America de Nord, iar în ţara noastră poate fi întâlnită prin tufărişuri, pe păşuni sau în zonele de pădure.
Vă scapă de infecţiile bucale
Această plantă este folosită din timpuri străvechi pentru ameliorarea sau tratarea anumitor boli, ea fiind cunoscută pentru proprietăţile sale astringente, antimicrobiene, cicatrizante sau hemostatice, dar şi pentru acţiunea de tonifiere a organismului. Infuzia şi decoctul preparate din sclipeţi reprezintă un adjuvant excelent în tratamentul diareii, dizenteriei, hemoragiilor stomacale, metroragiilor sau infecţiilor urinare, dar şi pentru tratarea enteritelor, enterocolitelor, degerăturilor sau a ulcerelor varicoase.
Ceaiul de sclipeţi se poate folosi sub formă de gargară pentru tratarea aftelor sau a infecţiilor bucale, dar şi sub formă de cataplasme pentru tratamentul arsurilor, degerăturilor sau ulcerelor varicoase.
Pentru tratarea afecţiunilor interne, infecţii urinare, diaree, enterite sau enterocolite puteţi să preparaţi infuzie sau decoct din această plantă. Infuzia o obţineţi în felul următor: puneţi o linguriţă cu plantă sau un plic într-o cană şi turnaţi apoi 200 ml de apă clocotită. După aproximativ trei minute se strecoară şi se bea. Decoctul se prepară dintr-o linguriţă de rizomi care se fierb în 200 ml de apă timp de zece minute. Se beau trei ceaiuri pe zi.
Vindecă toate rănile
Tinctura de sclipeţi este deosebit de eficientă în cazul hemoroizilor sângerânzi, eczemelor anale sau rănilor. Pentru prepararea tincturii aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 100 g pulbere de rădăcină şi 500 ml amestec în părţi egale de apă şi alcool de 95 de grade. Modul de preparare este următorul: se pune pulberea într-un recipient de 500 ml din sticlă de culoare închisă, deasupra se toarnă amestecul de alcool şi apă, apoi ingredientele se agită foarte bine. Recipientul se închide ermetic şi se pune la cald sau la soare timp de patru săptămâni, având grijă să-l mai agitaţi din când în când. La final, tinctura se strecoară şi se pune în acelaşi recipient de culoare închisă. Dacă o păstraţi într-un loc răcoros, o puteţi folosi timp de doi sau trei ani. Mod de utilizare: în cazul unor sângerări puternice se iau câte 15 picături de tinctură, diluate în puţină apă, de patru sau de cinci ori pe zi; dacă suferiţi de eczeme anale, hemoroizi sângerânzi sau răni zemuinde, se fac tamponări locale cu tinctură o dată sau de două ori pe zi.
Tonic general: vinul
Vinul de sclipeţi este un foarte bun tonic general, dar şi un tratament pentru tratarea diareii cronice. Mod de preparare: 50 g rizomi de plantă se taie sau se pisează şi se pun într-un litru de vin. Se lasă la macerat timp de zece zile, la temperatura camerei, apoi se strecoară. Pentru tratarea afecţiunilor de mai sus se beau două păhărele pe zi.