de Liliana Simidon
Anexita e o boală ce constă în inflamarea trompelor uterine, a ovarelor, în urma unor infecţii cu anumite bacterii, ce pot determina anumite boli ce se transmit prin contact sexual. Pentru a nu avea probleme de acest gen, trebuie avută o grijă deosebită, căci infecţiile vaginale pot migra spre uter, trompe şi ovare, şi de aici pot începe o serie de probleme mai grave.
Uneori nu are simptome
Anexita nu dă întotdeauna simptome. Totuşi, când sunt prezente, acestea pot fi: dureri localizate pe zona abdomenului inferior sau în partea de jos a spatelui, ciclu menstrual dureros, neregulat şi mai abundent decât de obicei, uneori pierderi de sânge după menstruaţie, secreţii vaginale abundente, urât mirositoare, disconfort în momentul actului sexual şi chiar febră. E important ca de la primele simptome persoana afectată să se prezinte la medic pentru a preîntâmpina alte neplăceri mai grave.
Poate duce la infertilitate
Din cauza anexitei pot apărea complicaţii, printre care se numără infertilitatea sau sarcina extrauterină. Ca să fiţi ferite de astfel de probleme, întâi trebuie să aveţi grijă să nu răciţi, să nu mergeţi desculţe pe gresie, să purtaţi lenjerie intimă din bumbac, să nu vă fie frig la mijloc, să vă feriţi de tampoanele interne şi să folosiţi prezervativ în cazul contactului sexual cu parteneri ocazionali.
Faceţi băi de şezut cu plante
În cazul durerilor puternice în zona abdomenului inferior se pot folosi comprese cu biter suedez sau cu argilă ori o pernă umplută cu cimbru.
În caz de anexită mai sunt recomandate băile de şezut. Acestea se fac astfel: într-un lighean se pun cinci litri de apă caldă, se toarnă apoi un decoct de muşeţel, salvie, cimbru şi coada-şoricelului, în cantităţi egale (o lingură rasă din fiecare se amestecă şi se fierb cinci minute în 500 ml apă) şi cinci linguri cu miere. Se stă cu şezutul în lighean 15-20 de minute. Apoi feriţi-vă de curenţi de aer, purtaţi şosete groase în picioare şi intraţi imediat în pat.
Mai puteţi face băi de şezut cu coada-calului, dar şi cură cu tinctură de cimbru - 30 de picături de trei ori pe zi în puţin ceai de cimbru, cură cu tinctură de propolis - 20 de picături de trei ori pe zi sau cură cu tinctură de coada-şoricelului de trei ori pe zi, pe toată perioada bolii.
Recomandări
ASHOKA - este un tonic uterin ce poate ajuta inclusiv în anexite, menoragii, dismenoree, fibrom uterin sau chisturi ovariene. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
BIOSEPT PLUS - are proprietăţi antibiotice cu spectru foarte larg, putând acţiona şi în cazul anexitei. Administrare: trei picături în miere de trei ori pe zi.
FEMITONE - are proprietăţi antiinflamatorii şi ajută în cazul anexitei. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
Sfat! Cel puţin o dată la un an trebuie făcute analiza secreţiei vaginale şi testul Papanicolau.