de Gabriela Niculescu
La tăierea viţei-de-vie, primăvara, din ramurile ceva mai groase începe să curgă un lichid transparent cu gust dulce-sălciu, adică seva plantei sau, cum este numită în popor, „lacrimile viţei-de-vie”. Aceasta are efect terapeutic, iar pentru a o colecta puteţi fixa prin legare o sticluţă în dreptul capătului tăiat. Produsul trebuie păstrat în sticle curate, închise la culoare şi astupate ermetic. Temperatura ideală la care nu se alterează este de aproximativ 8°C.
Elimină pietrele de la rinichi
Contra dischineziei biliare, a colecistitei şi a litiazei biliare se poate administra seva viţei-de-vie, intern, câte o linguriţă dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de masă. După consum se stă culcat pe partea dreaptă timp de zece minute. Tratamentul se urmează cinci zile la rând.
Tot intern, această sevă ajută şi în cazul pietrelor la rinichi - se iau nouă linguriţe dimineaţa, pe stomacul gol, în puţină apă sau în ceaiul recomandat în tratamentul acestei afecţiuni. Cura durează o săptămână.
Combate afecţiunile oculare
Virtuţile sevei viţei-de-vie sunt recunoscute în mod special în cazul afecţiunilor oculare. Dacă aveţi alergie la polen, la puf sau la praf ori aveţi ochii obosiţi, cu senzaţie de usturime, de mâncărime şi se înroşesc, această sevă este ideală pentru o cură de primăvară.
În fiecare dimineaţă se pune în palma curată o cantitate suficientă de sevă, pentru ca ochii să poată fi spălaţi, prin clipire, de cel puţin 20 de ori. Seva se poate aplica în ochi şi prin picurare. Procedeul se repetă seara, cu diferenţa că de data aceasta se aplică peste pleoapele închise un tampon steril îmbibat în sevă. Compresele se păstrează 10-15 minute. Tratamentul se urmează în fiecare an, primăvara, cel puţin două luni, fără întrerupere.
• Datorită efectului cicatrizant, extern, seva viţei-de-vie se recomandă în tratarea rănilor de orice fel şi a dermatitelor, prin aplicarea compreselor pe plăgi de trei ori pe zi.