de Gabriela Niculescu
Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard, SUA, au descoperit că prin consumul săptămânal de două sau mai multe porţii de orez brun puteţi reduce cu 11% riscul de diabet de tip II. Pe de altă parte, dieta bogată în orez alb (cinci sau mai multe porţii pe săptămână) favorizează dezvoltarea afecţiunii, crescând riscul de diabet cu 17%, susţin oamenii de ştiinţă.
Prin rafinare se pierd fibre, vitamine, magneziu şi minerale
Una dintre posibilele explicaţii este că orezul alb creşte nivelul de zahăr din sânge. „Indexul glicemic ridicat al orezului alb poate fi rezultatul procesului de rafinare. O altă consecinţă este că, prin rafinare, orezul pierde din conţinutul de fibre, vitamine, magneziu şi alte minerale, iar multe dintre acestea au rol protector împotriva diabetului”, au explicat cercetătorii. Aceştia recomandă înlocuirea orezului alb şi a altor produse rafinate cu orez brun, pentru prevenirea diabetului.
Cerealele integrale sunt mai hrănitoare
Orezul integral conţine complexul vitaminic B (mai ales B6), vitamina E, magneziu, cupru, fier, niacină, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, şi are mai multă fibră şi mai mulţi acizi graşi esenţiali nesaturaţi. Substanţele care fac orezul hrănitor sunt depozitate preponderent în straturile superioare, care sunt înlăturate în timpul prelucrării şi rafinării. Înlocuirea cerealelor rafinate, precum orezul alb, cu cele integrale, inclusiv orezul brun, reprezintă un pas important în prevenirea diabetului, susţin cercetătorii.
• E recomandat ca jumătate din carbohidraţi, cel puţin, să provină din cereale integrale.
• Statisticile arată că peste 70% din orezul consumat în ţările dezvoltate este alb.