de Cristina Cristache
Afecţiunile aparatului respirator sunt foarte variate şi, în acelaşi timp, deosebit de supărătoare. Printre acestea se numără astmul bronşic, pleureziile, dar şi tuberculoza pulmonară, afecţiuni ce îngroaşă numărul pacienţilor internaţi anual în secţiile de pneumologie ale spitalelor. Pentru toate aceste boli, natura oferă unele remedii miraculoase, printre care se află şi iarba-mare.
Calmant în pleurezie
Iarba-mare elimină mucusul şi reduce obstrucţia ce apare în astmul bronşic. Pasta obţinută din pulberea măcinată fin şi miere reduce frecvenţa episoadelor acute ale spasmului. Datorită compoziţiei chimice complexe, are acţiune stimulentă asupra inimii şi reduce dispneea ce apare în astmul cardiac.
În episoadele de inflamare a pleurei - membrana care acoperă plămânii şi căptuşeşte cutia toracică, se aplică o cataplasmă din pulbere de iarbă-mare amestecată cu puţină apă caldă. Acelaşi preparat, aplicat pe edeme, ajută la diminuarea lor, dar şi a durerii.
O voce de cristal
Pentru îndepărtarea răguşelii e bine să mestecaţi rădăcină de iarbă-mare. Soliştii pot apela cu încredere la acest remediu, care va da vigoare glasului obosit sau suprasolicitat. În plus, este eficientă şi ca adjuvant în tratamentul obezităţii, deoarece reduce depozitele adipoase excesive. Femeilor le este foarte utilă în dismenoree, adică atunci când apar dureri mari în timpul menstruaţiei, cu menţiunea că trebuie folosită doar în afara perioadei menstruale, iar pentru bărbaţi este un bun afrodiziac.
„Poţiunea Sfântului Pavel”
Se pare că primul care a întrebuinţat iarba-mare a fost însuşi Hipocrate, care îi aprecia în mod deosebit calităţile. În Evul Mediu se administra vin de iarbă-mare, numit pe atunci „Poţiunea Sfântului Pavel”, considerat un remediu universal pentru orice boală a capului, a plămânilor sau a stomacului, precum şi ca mijloc de protecţie contra ciumei.
Stopează tumorile
În SUA, planta a fost studiată amănunţit şi i s-au confirmat proprietăţile antitumorale. Rădăcina acesteia stopează dezvoltarea cancerului, datorită anumitor substanţe pe care le conţine. De aceea, femeile cu tumori mamare în familie ar trebui să îşi administreze profilactic produse pe bază de iarbă-mare, cel mai târziu la intrarea la menopauză.
Pont! Decoctul de iarbă-mare se poate folosi pentru combaterea căderii părului. Cu acesta se clăteşte părul şi se fricţionează scalpul.
Alte remedii pentru desfundarea nasului
În caz de obstrucţie nazală şi rinită se pot face inhalaţii cu uleiuri volatile de eucalipt şi busuioc. Acestea desfundă nasul imediat, strănuturile încetează, iar somnul bolnavului devine mai liniştit. Inhalaţiile se fac în cure de câte zece zile şi se reiau în cazul în care simptomele reapar. Balsamurile din aceste plante se găsesc în magazinele tip plafar şi se administrează în nas, câte puţin, de fiecare dată când ieşiţi din casă, cu scop de protecţie antivirală şi antimicrobiană. Un alt remediu eficient şi natural ar fi curele de salină, ce fac bine pentru epiteliul respirator, începând de la nas până la plămâni. Este important să controlaţi umiditatea din cameră.
• Iarba-mare nu este indicată hipertensivilor şi nici femeilor însărcinate. De asemenea, e contraindicată folosirea în doze mari.