de Gabriela Bunea
Ca şi ceapa verde, usturoiul verde este foarte căutat în acest sezon, fiind recunoscut încă din cele mai vechi timpuri ca un aliment-minune, recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli. În bucătăriile din întreaga lume, usturoiul verde este utilizat ca ingredient aromatic, dar şi ca plantă medicinală. Cu o aromă specială şi un gust plăcut, dar şi mai puţin iute decât cel uscat, usturoiul verde aduce o serie de beneficii organismului. Dar cum sezonul usturoiului verde ţine doar câteva săptămâni, la începutul primăverii, este foarte important să profitaţi la maximum de această perioadă.
O uzină de vitamine
Usturoiul verde este recunoscut pentru proprietăţile sale curative, fiind considerat în unele bucătării drept regele condimentelor. În compoziţia acestuia se regăsesc o serie de vitamine (A1, B1, B2 şi C), substanţe minerale, precum fosfor, sulf, potasiu, siliciu, iod, calciu, aminoacizi, dar şi anumite substanţe anticancerigene. Spre deosebire de căţeii de usturoi, care au şi ei diverse proprietăţi curative, usturoiul verde este mai fraged, mai suculent şi mai puţin iute. Atenţie! Pentru ca organismul să beneficieze din plin de efectele terapeutice ale usturoiului verde, acesta trebuie consumat în stare proaspătă sau adăugat în preparate la sfârşit, fără a-l fierbe. Dacă francezii adoră supa de usturoi verde, în multe ţări din Asia, frunzele de usturoi tocate reprezintă ingredientul principal pentru ouă prăjite sau preparate din carne ori sunt folosite în salate, împreună cu alte legume. La noi, atât tulpina alb-verzuie, cât şi frunzele proaspete sunt folosite la prepararea salatelor, a sandvişurilor, dar şi ca ingredient principal la tocăniţe, supe, fasole verde sau cartofi fierţi. Primăvara, foarte apreciat pentru gustul său este şi sosul de usturoi verde, iar pentru iarnă puteţi pune în cămară câteva borcane cu usturoi verde în oţet, pe care-l puteţi consuma cu succes împreună cu o friptură.
Curăţă organismul
Faţă de usturoiul uscat, cel verde, de primăvară, nu ne protejează numai de anumite boli, ci ajută şi la detoxificarea organismului. Fitohormonii pe care îi conţine usturoiul verde sunt substanţe cu structură chimică similară hormonilor, care se găsesc în toate plantele fragede. Aceştia acţionează asupra receptorilor din ţesuturi şi din glande, ajutând în acest fel la curăţarea organismului.
Zid de apărare în calea răcelilor
Studiile cercetătorilor arată că un consum susţinut de usturoi verde are efecte de prevenire a afecţiunilor respiratorii, răcelii sau gripei, reducând semnificativ timpul de vindecare, dar ajută şi la ameliorarea durerilor de cap.
Previne apariţia tumorilor
Usturoiul verde conţine o substanţă denumită alicină, un antibiotic natural cu spectru larg, dar şi substanţe cu rol antiviral, antiinflamator şi antifungic. Toate aceste substanţe întăresc sistemul imunitar, protejând astfel organismul de infecţii şi alte boli, inclusiv de cancer. S-a demonstrat că salata din frunzele verzi ale usturoiului combate în mod eficient apariţia diverselor forme de cancer. Cercetătorii francezi au ajuns la concluzia că absorbţia siliciului din usturoiul verde favorizează fabricarea de globule albe anticanceroase, apte să producă interferon, inamicul principal al celulelor canceroase. Potrivit specialiştilor, o cură cu usturoi verde, consumat seara, timp de câteva săptămâni, previne apariţia cancerului. Mai exact, un consum zilnic de 15-20 g de usturoi verde poate reduce riscul de apariţie a cancerului cu 20%. Totodată, consumul a 30-40 g usturoi verde pe zi scade riscul de cancer la sân cu peste 35%-40%.
Reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare
O cură cu ustoroi verde reduce riscul apariţiei bolilor de inimă. Studiile recente au demonstrat faptul că o dietă bogată în usturoi verde scade tensiunea arterială, subţiază sângele şi scade nivelul colesterolului „rău”, crescând nivelul colesterolului „bun”. Toate aceste beneficii se datorează conţinutului bogat de sulf, care are rolul de a relaxa vasele sangvine şi de a îmbunătăţi circulaţia sângelui. Mai mult, usturoiul verde luptă împotriva formării cheagurilor de sânge care obstrucţionează arterele sangvine. În plus, specialiştii confirmă faptul că antioxidanţii din usturoiul verde neutralizează agenţii responsabili de distrugerea arterelor, având şi capacitatea de a preveni formarea plăcilor de aterom.
Persoanele care suferă de hipotensiune trebuie să evite consumul în exces de usturoi verde, pentru a nu-şi scădea şi mai mult valorile tensiunii arteriale. De asemenea, şi persoanele care suferă de afecţiuni gastrice trebuie să consume usturoi verde în cantităţi limitate, deoarece poate provoca arsuri stomacale. Consumul de usturoi verde nu este recomandat nici femeilor care alăptează, deoarece substanţele pe care le conţine se transmit în lapte, dându-i un gust neplăcut şi, în plus, poate chiar să provoace probleme gastrice sau intestinale sugarului.
• Usturoiul verde proaspăt este recunoscut drept cel mai bun antibiotic natural, ce poate înlocui cu succes pastilele, datorită alicinei, un compus mai puternic decât penicilina.
• Gustul şi mirosul pot fi atenuate dacă veţi bea un pahar cu suc de roşii concentrat.
• Ideal ar fi să consumaţi minimum trei luni pe an, zilnic, usturoi verde, şi este foarte important ca la masa de seară să consumaţi minimum 20 g.