de Gabriela Niculescu
Alergia este o stare de reactivitate crescută a organismului din cauza alimentelor, bacteriilor, medicamentelor, unor agenţi fizici sau diferitelor substanţe chimice alergizante, precum şi a unor factori de mediu, precum praf, polen, seminţe de păpădie sau puf de plop. Alergiile se pot manifesta prin diverse simptome, de la cele mai uşoare - înroşirea ochilor, lăcrimare, mâncărime a nasului şi a ochilor, umflarea feţei, strănut - până la cele mai grave, precum urticaria, eczemele, edemele, pruritul, astmul şi altele. Vă prezentăm câteva specii de plante şi ceaiuri medicinale ce ameliorează simptomele alergiilor.
Trei-fraţi-pătaţi Împotriva simptomelor alergiei se face o infuzie dintr-o linguriţă cu trei-fraţi- pătaţi la o cană de apă şi se beau două, trei căni pe zi, în funcţie de gradul de reactivitate a organismului. Din aceeaşi plantă mai puteţi face o infuzie concentrată din patru linguri cu plantă la o cană de apă, se ia câte o lingură la trei ore.
Turiţă-mare
Turiţa mare se recomandă în tratamentul alergiilor manifestate prin urticarie. Faceţi infuzia dintr-o lingură cu plantă la o cană cu apă şi beţi trei căni pe zi.
Rădăcină de iarbă-mare
Rădăcina de iarbă mare se recomandă în tratamentul alergiilor manifestate prin erupţii ale pielii însoţite de mâncărimi. Se face un decoct din trei linguri cu rădăcini la o cană cu apă. Se iau trei, patru linguri pe zi.
Flori de coada-şoricelului
Florile de coada-şoricelului vă ajută dacă le folosiţi într-o infuzie dintr-o lingură cu flori la o cană cu apă şi beţi două porţii pe zi.
Cocteiluri „verzi“
Rezultate foarte bune împotriva alergiilor se obţin şi cu următoarele formule:
- 50 g plantă de trei-fraţi-pătaţi, 10 g flori de coada-şoricelului, 5 g flori de levănţică, 20 g de talpa-gâştei şi 15 g de rădăcină de brusture. Se face o infuzie dintr-o lingură cu amestec la o cană cu apă şi se beau trei căni pe zi, timp de o lună.
- 10 g flori de soc, 30 g trei-fraţi-pătaţi, 20 g păpădie, 20 g rădăcină de păpădie, 20 g rădăcină de cicoare. Se face un decoct (prin fierbere timp de zece minute) dintr-o lingură cu amestec la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi, până la dispariţia simptomelor.
• Pentru uz extern se foloseşte un amestec de 5 g ulei volatil de mentă şi 95 ml alcool etilic de 96 de grade. Se recomandă tamponări cu infuzie în cazul eczemelor.