de Cristina Cristache
Tutunul indian, cunoscut şi ca lobelia, este originar din nordul Statelor Unite, unde este foarte des întâlnit. De sute de ani este utilizat pentru a trata astmul, tusea, bronşita şi alte afecţiuni ale aparatului respirator, digestiv sau nervos, dar şi pentru a scăpa de dependenţa de fumat. Totuşi, în cantităţi ridicate, lobelia este extrem de toxică, provocând chiar moartea la pacienţii cardiaci sau cu sensibilitate la tutun în general!
Inhibă dorinţa de nicotină
Ştim deja cât de nociv este fumatul pentru organismul uman, însă fumătorii ştiu şi cât de greu este să învingi acest viciu. Tutunul indian este cunoscut pentru proprietăţile asemănătoare cu ale nicotinei, chiar dacă, din cauza toxicităţii lui, este recomandat cu precauţie. Cu toate acestea, este ideal pentru fumători deoarece ajută la curăţarea arterelor pulmonare şi alungă pofta. Pentru a vă prepara o infuzie care să vă ajute şi să nu vă facă rău, se toarnă o cană cu apă fierbinte peste o jumătate de linguriţă de plantă uscată şi se lasă la infuzat 10-15 minute. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura este şi ea foarte eficientă, o singură picătură pusă pe limbă atunci când pofta de ţigări este mare vă inhibă dorinţa de a fuma.
Este un util relaxant natural
Una dintre cele mai frecvente întrebuinţări ale tutunului indian se referă la tulburările nervoase, cunoscut fiind faptul că are un efect inhibator asupra sistemului nervos central şi autonom, precum şi asupra acţiunii neuromusculare. Unii specialişti îl recomandă în caz de anxietate, deoarece această plantă ajută mult la relaxarea muşchilor, iar combinată cu valeriana şi gura-lupului reduce nervozitatea excesivă.
Puternic stimulant respirator
Alcaloizii din componenţa acestei plante relevă că lobelina este un puternic stimulant respirator, în timp ce isolobelanina este un vomitiv şi relaxant respirator ce stimulează secreţia catarală şi expectoraţia, relaxând în acelaşi timp muşchii sistemului respirator. Poate fi utilizat în multe afecţiuni şi combinat cu alte plante pentru o eficienţă crescută, însă principala utilizare rămâne în astm bronşic şi bronşite.
Potoleşte crizele de astm
Pentru a vă prepara propria tinctură pentru astm, puneţi 4 linguri cu frunze de lobelia şi 4 linguri cu sămânţă de lobelia (măcinate) în 4 căni cu oţet de zmeură. Lăsaţi la macerat, două săptămâni. Strecuraţi amestecul şi luaţi câte o lingură în timpul crizelor de astm. În momentul crizei luaţi câte o lingură la fiecare 10 minute, până la încetarea ei, sau luaţi un amestec din tutun indian, combinat cu ardei iute, grindelia, Euphorbia pilulifera, roua cerului şi Ma Huang.
Tutunul indian nu este folosit doar ca remediu naturist, ci este folosit şi în alte ramuri complementare, printre care şi homeopatia. În principal lobelia este indicată în cazul lipsei de aer datorată constricţiei la mijlocul toracelui, agravată de expunerea la frig, dar şi pentru a trata încordarea şi a induce o stare de relaxare. În homeopatie este folosită în diverse afecţiuni, dar este recomandată cu încredere celor care doresc să renunţe la fumat. Aşadar, dacă aţi încercat să renunţaţi la fumat şi ştiţi cât de dificil este, vă este teamă că vă veţi îngrăşa sau că nu veţi face faţă stresului în lipsa ţigărilor, este cazul să încercaţi lobelia ca remediu homeopat, desigur sub supravegherea unui specialist. Combinaţia Nux Vomica-Lobelia Inflata vă poate ajuta să scăpaţi de acest obicei neplăcut.
Iată câteva instrucţiuni:
1. Procuraţi-vă Nux Vomica şi Lobelia Inflata, cereţi sfatul unui profesionist pentru stabilirea dozei, iar dacă nu doriţi, începeţi cu cea mai mică doză posibilă sau procuraţi-vă un kit homeopat „quit smoking”, care este uşor de găsit pe internet;
2. Granulele, de regulă 3 la număr, se pun sub limbă şi se ţin până când se dizolvă complet, însă puteţi opta şi pentru tinctură, care se administrează tot sublingual. Dacă gustul este prea puternic, puteţi bea apă;
3. Nu consumaţi cafea, cola, bomboane de ciocolată, ceaiuri care conţin cafeină, deoarece remediul îşi va pierde efectul;
4. Evitaţi orice produs ce conţine mentă, eliminaţi chiar şi parfumurile, gelurile de duş, pasta de dinţi sau apa de gură mentolată, deoarece va împiedica remediul homeopat să acţioneze;
5. Evitaţi să staţi în preajma fumătorilor sau având ţigări la îndemână, deoarece vă vor tenta, iar fumatul în timpul tratamentului este interzis.
Atenţie!
- Nu este recomandat suferinzilor de hipertensiune arterială, boli de inimă, dificultăţi în respiraţie sau sensibilitate la tutun.
- Supradoza de lobelia poate cauza scăderea tensiunii arteriale, probleme respiratorii şi chiar comă, urmată de moarte.