de Cătălina Tăgârţă
Au un consum caloric ridicat datorită carbohidraţilor pe care îi conţin, iar studiile arată că persoanele care mănâncă patru-cinci castane pe zi aduc numeroase beneficii sănătăţii: un nivel de colesterol „rău” mai mic, combaterea anemiei, tratarea neplăcerilor digestive şi revigorarea sistemului nervos.
Risc de infarct miocardic, mai mic cu 20%
Castanele comestibile sunt bogate în săruri minerale: potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc, dar şi în vitamine din complexul B, în vitamina E şi o cantitate modestă de vitamina C. Fiind lipsite de colesterol şi sodiu, castanele sunt o alegere bună pentru cardiaci, care trebuie să le consume coapte în cuptor, fără sare. Studiile arată că un consum de trei castane coapte pe zi reduce cu 20% riscurile de infarct miocardic. În plus, aceste oleaginoase sunt bogate în fibre şi, datorită complexului de vitamine B şi magneziului din compoziţie, ele acţionează ca un medicament cu efect asemănător antidepresivelor, combate oboseala, stresul şi anxietatea.
Combate oboseala musculară
Vitaminele şi mineralele pe care le conţin întăresc sistemul imunitar. În acest sens, pot fi consumate atât coapte, cât şi sub formă de piure. Pentru acesta e nevoie de 500 de grame de castane, 300 de mililitri de lapte degresat, o lingură cu vanilie şi trei linguri cu ulei de măsline. Se fierb castanele, iar miezul lor se trece prin maşina de măcinat, iar pasta obţinută se adaugă la celelalte ingrediente şi se amestecă până se omogenizează compoziţia. Separat, se poate prepara un sirop din 40 de grame de zahăr, 75 de mililitri de apă şi două linguriţe cu rom. Se fierb ingredientele la foc mic până se îngroaşă siropul, iar după ce se răceşte se adaugă în pasta de castane şi, după plac, se pune sau nu scorţişoară. Cura trebuie urmată patru săptămâni, timp în care se consumă zilnic câte şase linguri cu piure, pentru fortificarea sistemului imunitar. În plus, castanele comestibile combat oboseala musculară, de aceea sunt recomandate persoanelor care fac mult
Sfat! Copiii anemici pot fi trataţi cu câte două linguriţe cu făină de castane consumate zilnic într-o cană cu lapte. De asemenea, castanele asigură mineralele necesare organismului, grăbesc recuperarea convalescenţilor, asigură un nivel constant al acidului hialuronic din piele şi normalizează secreţia glandelor sebacee