de Daniela Anton
Fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat să-l apuce sughiţul din senin. Pe lângă faptul că zgomotul produs este extrem de neplăcut, intervine şi disconfortul fizic. Reprizele ţin chiar şi 20 de minute şi pot fi stopate cu ajutorul unor remedii naturiste.
O contracţie bruscă şi involuntară
Sughiţul este o contracţie bruscă şi involuntară a diafragmei, muşchiul care separă cavitatea abdominală de cea toracică. Spasmul diafragmei te face să tragi mult aer în piept, iar pentru ca acesta să poată fi controlat se închide, în mod reflex, epiglota, un cartilaj care protejează laringele. Zgomotul caracteristic sughiţului este făcut tocmai de închiderea epiglotei.
Fierturi salvatoare
Infuzia cu mărar vă poate fi de mare ajutor în caz de sughiţ. Dintr-o linguriţă cu seminţe la 250 ml de apă clocotită se infuzează trei minute, se bea o cană pe zi, cu înghiţituri rare, timp de 12 zile pe lună, pe perioadă îndelungată.
De asemenea, infuzia de chimen este benefică. Dintr-o linguriţă cu seminţe la 250 ml de apă clocotită se infuzează trei minute, se bea o cană pe zi, cu înghiţituri rare, timp de 12 zile pe lună, pe perioadă îndelungată. Puteţi face şi infuzie din anason dintr-o linguriţă cu seminţe la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează trei minute, se bea o cană pe zi, cu înghiţituri rare, timp de 12 zile pe lună.
Şi amestecul din plante vă poate scăpa de sughiţ. Infuzie din roiniţă şi ventrilică - în părţi egale, se pune o linguriţă cu amestec la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează două minute. Se beau două căni pe zi, timp de 15 zile pe lună, pe perioadă îndelungată.
Gargară cu apă rece
O altă variantă e să faceţi gargară cu apă rece timp de trei minute. Şi înghiţirea unei linguri cu zahăr pudră sau a unei bucăţi de pâine cu coajă poate calma sughiţul. Încercaţi şi un truc cu unt de arahide. Mişcările pe care trebuie să le faceţi pentru a curăţa untul de arahide de pe cerul gurii, de pe dinţi şi de pe limbă vă vor distrage atenţia de la sughiţ. Crizele de sughiţ trec mai repede dacă topiţi în gură un cub de gheaţă. Şi scorţişoara pisată vă ajută. Se presară într-o cană cu apă, se lasă câteva minute, după care se bea cu înghiţituri mici. De asemenea, puneţi câteva linguriţe cu vâsc mărunţit la macerat peste noapte în 250 ml de apă. Se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se bea de două-trei ori pe zi atunci când vă confruntaţi cu reprize dese de sughiţ.
Trucuri din popor
Iată câteva trucuri din popor pentru stoparea sughiţului:
- beţi trei înghiţituri zdravene de apă, cu pauze scurte, fără a respira în momentul acestei „operaţiuni”;
- ţineţi-vă respiraţia pentru câteva secunde;
- respiraţi repede, adânc;
- speriaţi-l pe cel care sughite;
- stropiţi-l cu apă foarte rece, luându-l prin surprindere, preferabil în zona gâtului;
- respiraţi regulat într-o pungă de hârtie;
- apăsaţi cu palma pe abdomen, la jumătatea distanţei dintre stern şi buric.
• Mestecarea a câteva frunze de tarhon sau de mentă calmează stomacul şi vă scapă de sughiţ.