de Gabriela Niculescu
Atunci când organismul este epuizat, imunitatea scade şi suntem predispuşi la multe afecţiuni. Trebuie să ştiţi că nu doar infuziile şi maceratele din plante pot reda echilibrul şi vitalitatea organismului, ci şi băile terapeutice. De multe ori, ingredientele necesare vă sunt la îndemână dacă aveţi răbdare să găsiţi chiar în propria bucătărie ceaiuri sau uleiuri aromate pentru o baie calmantă sau detoxificantă. Iată câteva reţete de băi care fac miracole pentru organismul dumneavoastră.
Ghimbirul elimină toxinele
Într-o cană cu apă caldă adăugaţi două linguri cu sare de mare şi două linguri cu pudră din rădăcină de ghimbir. Amestecaţi bine şi turnaţi totul în apa pentru baie. Nu staţi în apă mai mult de 30 de minute! Efectul acestei băi este că porii se deschid, toxinele se elimină mult mai uşor, iar durerile musculare se atenuează.
Combateţi radiaţiile cu sare şi bicarbonat
Această baie combate efectele radiaţiilor cu raze X, de la iradierile terapeutice în cazul cancerului şi până la radiaţiile provenite de la ecranele calculatoarelor, antenele parabolice, telefoanele mobile şi altele. Puneţi în apa de baie o ceaşcă cu bicarbonat şi două ceşti cu sare grunjoasă obişnuită sau cu sare de mare, care ar fi cea mai indicată. Relaxaţi-vă în cadă timp de 20 de minute, apoi limpeziţi-vă bine.
Relaxaţi-vă în... lapte
Lăsaţi să curgă apa în cadă, fără să-i adăugaţi spumant de baie. În timp ce se umple cada adăugaţi zece linguri cu sare. Turnaţi apoi şi două ceşti cu lapte. Intraţi în cadă şi relaxaţi-vă timp de 30 de minute. Cu un burete moale freacaţi bine tot corpul şi mai staţi în cadă încă cinci minute. Limpeziţi-vă foarte bine sub duş şi apoi folosiţi un gel de duş emolient.
Uleiul de susan are efect antistres
Puneţi în apa de baie o ceaşcă cu sare de mare şi una cu ulei de susan. Staţi în cadă cu apa astfel preparată 20 de minute. La urmă tamponaţi corpul cu un prosop moale. În afară de efectul antistres, această baie va avea şi un efect de hidratare a pielii uscate.
Oţetul restabileşte echilibrul acido-bazic
Baia este recomandată pentru restabilirea echilibrului acido-bazic al organismului. Combate afecţiunile în care se produce o acumulare de acid uric (artrite, tendinite). Pentru aceasta, adăugaţi în apa de baie două căni cu oţet de mere. În cazul în care există plăgi sau arsuri pe tegumente, e bine să evitaţi acest gen de baie. Un duş rapid ar fi de-ajuns.
Pentru a beneficia de o experienţă nu numai relaxantă, dar şi corespunzătoare, puteţi urma paşii de mai jos:
1. Înainte de a intra în cada plină cu apă faceţi un masaj corporal cu un burete aspru, cu o perie din fibre sau cu mănuşi speciale pentru masaj, timp de cinci minute, cu ulei de măsline sau susan. Masaţi începând de la extremităţi spre inimă;
2. Curăţaţi pielea de celulele moarte şi impurităţile de peste zi cu ajutorul unui gomaj special pentru corp. Limpeziţi cu duşul şi apoi continuaţi baia în cadă;
3. După ce aţi ieşit din baie se recomandă consumarea unui pahar mare cu suc natural de fructe, citrice în special, dar şi un ceai de fructe de pădure este binevenit. Ceaiul băut rece creează un plus de „efect de saună”, ceaiul băut cald are un efect calmant, relaxant; chiar un somn de câteva minute vă poate crea o stare de confort fizic şi psihic pentru o zi minunată.
Pont! Demachiaţi-vă aplicând o mască exfoliantă de tei sau portocală. Sub acţiunea căldurii şi a aburului, masca va acţiona mult mai eficient dacă este lăsată pe timpul băii. Este recomandat să continuaţi tratamentul facial cu aplicarea unei creme hidratante.
O baie bună este binefăcătoare, dar ea poate să accentueze sau să determine uscarea pielii. Dacă aveţi pielea uscată, iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să păstraţi plăcerea unei băi:
- limitaţi frecvenţa - aveţi grijă să nu faceţi mai mult de două băi în cadă pe săptămână;
- limitaţi timpul şi temperatura - folosiţi apă caldă, nu fierbinte şi nu staţi în cadă mai mult de 15 minute;
- alegeţi cu grijă săpunul - există suficiente produse hidratante, care curăţă fără a îndepărta în totalitate filmul protector de substanţe grase produse de glandele sebacee;
- după ce aţi ieşit din cadă, tamponaţi pielea sau lăsaţi-o să se usuce în mod natural, fără a freca. Este recomandabil să tamponaţi uşor cu un prosop de bumbac, suficient de gros pentru a absorbi apa.
• Tratamentele anticelulitice au un efect mai intens în cazul aplicării după baie, datorită vasodilataţiei produse de căldură, aproape ca o saună.