de Cristina Cristache
Graţie proprietăţilor terapeutice, leuşteanul este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor respiratorii, endocrine, renale, ale aparatului urinar şi pentru întărirea sistemului imunitar. Este un remediu eficient într-o multitudine de boli precum indigestie, anorexie, răceală, gripă, dureri de gât şi amigdalită. Are efecte antialergice, diminuează inflamaţia şi calmează mâncărimile.
Antialergic natural
Dacă suferiţi de alergie, aplicaţi pe locul afectat o cataplasmă cu leuştean. Aceasta diminuează inflamaţia şi calmează mâncărimile. Petele de pe piele dispar şi ele în mod miraculos dacă, timp de o săptămână, frunzele de leuştean zdrobite şi învelite în tifon se aplică pe suprafaţa care trebuie tratată. Procedura se repetă de două-trei ori pe zi. În cazul petelor pe piele care apar pe fondul unor tulburări interne, tratamentul extern este dublat cu o cură de dezintoxicare de minimum două săptămâni, în care se iau 12 linguriţe cu suc de leuştean pe zi.
Vinul reduce retenţia de lichide
Vinul de leuştean este un leac străvechi, cunoscut pentru efectele sale în combaterea anorexiei, a indigestiei, a unor boli cardiace asociate cu retenţia de lichide. Se toacă mărunt 100 de grame de frunze de leuştean proaspăt şi se pun la macerat în 750 ml de vin alb, într-o sticlă închisă, la temperatura camerei, vreme de două săptămâni. Amestecul se filtrează, iar preparatul se păstrează la rece, în recipiente bine închise. Se bea câte un păhărel înainte de masă.
Excelent, în combinaţie cu sucul de morcovi
Sucul proaspăt de leuştean obţinut din 10 linguriţe la o cană cu suc de morcov ajută la dizolvarea calculilor renali şi previne formarea lor. Atunci când nu există leuştean proaspăt la îndemână, efecte excelente se obţin şi prin consumarea zilnică a una-două căni cu infuzie combinată, preparată din două linguriţe cu frunze şi seminţe uscate la 250 ml de apă.
Alină durerile menstruale
Vreme de 21 de zile se bea câte o cană cu infuzie combinată de leuştean dimineaţa şi seara. Acest preparat normalizează ritmul de apariţie a menstruaţiei, previne crampele şi stările de disconfort înainte şi în timpul menstrelor. În cazul crampelor menstruale puternice se bea o cană cu infuzie fierbinte de leuştean. Pentru prevenirea cistitei se consumă mult leuştean proaspăt, iar dacă e deja instalată se tratează cu infuzie combinată de leuştean, din care se consumă câte trei căni pe zi, administrate la două ore după ce aţi mâncat. Consumul a minimum 20 de grame pe zi are efect diuretic, antispastic, fiind indicat pentru blocaj renal care apare postoperator, după cistitele acute, după administrarea medicamentelor ce inhibă diureza sau în unele afecţiuni tumorale.
Eficient contra balonării
Balonarea poate fi combătută prin administrarea înainte de masă a trei-şase linguri cu infuzie de frunze combinată cu seminţe de leuştean.
Sindromul colonului iritabil şi colita se ameliorează prin consumul de leuştean proaspăt, precum şi al unei căni cu infuzie de frunze de leuştean de două ori pe zi.
Un studiu recent arată că flavonoidele conţinute în frunzele acestei plante au efecte antiinflamatoare asupra mucoasei intestinale, în timp ce substanţele sale volatile, cu efect antiseptic, reglează flora tubului digestiv. Indigestia şi dispepsia se tratează cu o cură de zece zile în care se consumă suc de leuştean, câte două linguriţe înaintea meselor principale.
Vindecă infecţiile
Durerile de gât şi amigdalita trec cu gargară din infuzie fierbinte de frunze uscate de leuştean, faringitele şi laringitele se tratează prin consumul de frunze proaspete de leuştean şi gargară de patru ori pe zi cu infuzie combinată din frunze şi seminţe. Răceala şi gripa se previn tot prin consumul de frunze proaspete, care conţin uleiuri volatile cu o acţiune antiinfecţioasă puternică şi polizaharide, cu o acţiune de stimulare a sistemului imunitar. Bronşita şi tusea se tratează cu infuzie cât mai fierbinte, câte două, chiar trei căni pe zi. Acest tratament este un bun adjuvant şi în caz de pleurezie, de pneumonie.
Îmbunăţeşte circulaţia
Dacă suferiţi de circulaţie periferică deficitară se consumă leuştean proaspăt, câte 10-25 de grame pe zi. Acesta dilată vasele de sânge, ajutând la îmbunătăţirea irigării cu sânge a unor zone ale corpului, cum ar fi mâinile, labele picioarelor, urechile.
Pentru ameliorarea durerilor de cap şi chiar a migrenelor puternice se mestecă îndelung câteva frunze proaspete. Calmează durerea şi reduce senzaţia de vomă în cazul migrenei. Tratamentul este recomandat şi în crizele biliare, deoarece normalizează activitatea colecistului. Anorexia poate fi combătută tot cu ajutorul acestui zarzavat-minune. Uleiurile volatile şi substanţele amare pe care le conţine sunt un excelent stimulent digestiv şi măresc în mod armonios pofta de mâncare.
Nu se ştie exact când a ajuns să fie folosit leuşteanul pe teritoriul ţării noastre, însă a fost foarte bine adoptat, devenind un medicament uzual, folosit de medicina populară în mai toate regiunile. În Apuseni, fetelor aflate la pubertate li se dădea să mănânce dimineaţa turte de grâu cu leuştean verde, ca să fie ferite de „ispitirile necurate”. De altfel, pe tot teritoriul României se credea că cele mai bune remedii de protecţie magică sunt leuşteanul, odoleanul şi iarba-creaţă. În nordul Moldovei se spunea că rădăcina de leuştean culeasă în Vinerea Mare şi administrată pisată în fiecare seară ajută la alungarea spiritelor rele, fiind o metodă de exorcizare. De asemenea, se credea că, adăugate în apa din scăldătoare, frunzele de leuştean alungă gândurile negre. Mai mult, fetele care vor să fie irezistibile trebuie să facă baie cu frunze de leuştean şi flori de trandafir şi tot leuşteanul este cel care fereşte oamenii de influenţele nefaste ale lunii pline. Şi alte popoare se încredeau în puterile magice ale acestei plante. În Franţa, în Provence, se spunea că femeia care face baie cu frunze de leuştean şi flori de trandafir poate trezi dragostea celui pe care îl iubeşte, iar în Italia, în provincia Liguria, se credea că persoanele care poartă câteva frunze sau bucăţi de rădăcină de leuştean vor deveni foarte atractive pentru sexul opus.
Pont! Greaţa şi dischinezia biliară trec dacă se mestecă două frunze proaspete de leuştean înainte şi după masă.
• Nu se foloseşte în perioada sarcinii şi se consumă în cantităţi moderate, maximum 3 g pe zi de frunze proaspete, în timpul alăptării.