de Cristina Cristache
Considerat regele cerealelor, meiul are un rol foarte important în alimentaţie, deoarece conţine cantităţi mari de vitamine, dar şi de minerale, precum potasiu, magneziu şi zinc. Este deosebit de apreciat de nutriţionişti, deoarece are de două ori mai multe proteine decât orezul şi poate fi consumat atât de bolnavii cu intoleranţă la gluten, cât şi de cei cu colon iritabil. În plus, meiul are şi efecte terapeutice care nu trebuie neglijate, fiind de folos atât suferinzilor de artrită, cât şi celor care au probleme cu digestia sau sunt anemici.
Bogat în enzime digestive
Meiul este bogat în enzime digestive, de aceea, atunci când organismul este hrănit cu această cereală, sub formă de germeni sau de tărâţe, tot procesul de digestie este stimulat. Mai mult, meiul conţine substanţe nutritive ce permit aparatului digestiv să-şi îndeplinească funcţiile în condiţii optime. Indigestia cronică, gazele, balonările, greaţa, ulceraţiile stomacale şi hiperaciditatea sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei.
Pentru mămici şi bebeluşi puternici
Ceea ce face ca meiul să fie atât de recomandat mămicilor şi bebeluşilor este faptul că are în compoziţia sa complexul de vitamine B şi acidul folic necesar în producerea de noi celule. Acesta este esenţial pentru gravide şi pentru copiii mici tocmai pentru că în cazul lor celulele noi se produc într-un ritm mai alert. Ca şi conţinut de proteine este foarte apropiat de grâu, ambele având un conţinut de proteine de aproximativ 11%. În plus, ajută în prevenirea avorturilor spontane şi alungă greaţa din primele luni de sarcină.
Previne apariţia cariilor
Păr casant şi dinţi cariaţi? Meiul este soluţia! Acesta conţine fluor, mineral foarte util în prevenirea cariilor şi în menţinerea dinţilor sănătoşi, iar cantitatea mare de magneziu şi siliciu conferă meiului proprietatea de a proteja ţesuturile pentru a avea piele, buze, păr şi unghii sănătoase. Un alt avantaj al acestor grăunţe este că îndepărtează bacteriile, şi astfel învinge mirosul neplăcut al gurii.
Alină atacurile de astm
Nutriţioniştii spun că meiul conţine magneziu, care ajută la reducerea presiunii arteriale şi a riscului de infarct, iar faptul că este bogat în fier îl face un antidot ideal pentru anemici. Potrivit ultimelor cercetări, alină atacurile severe de astm şi combate migrenele. De asemenea, vitamina B3 contribuie la reducerea colesterolului. Meiul mai are în compoziţie o substanţă precursoare a serotoninei şi melatoninei, astfel că poate avea acţiuni benefice în cazuri de depresie şi durere cronică.
Inamicul micozelor
Datorită efectului alcalin, meiul poate fi utilizat cu succes pentru a combate artrita şi acidoza, excesul de acizi în organism. Această afecţiune a omului modern predispune la osteoporoză, tulburări digestive, performanţe fizice şi mentale slabe, nervozitate. Acidoza poate fi şi o cauză a dezvoltării infecţiilor micotice, cum ar fi candidoza. Meiul conţine compuşi antifungici, capabili să oprească extinderea ciupercilor.
Excelent în gastronomie
În Asia, meiul este foarte apreciat şi intens folosit la prepararea mâncărurilor. Meiul are un gust mult mai plăcut şi mai dulce decât grâul. Atât sub formă de germeni, cât şi sub formă de boabe, poate fi consumat de două-trei ori pe săptămână. Boabele de mei se fierb şi se pot adăuga în supe, salate, preparate gratinate. Din tărâţe de mei se prepară un excelent piure. Pentru acesta aveţi nevoie de o cană cu mei, trei căni cu apă, condimente din plante sau sare marină după gust. Puneţi meiul în apă fiartă, în care adăugaţi puţină sare marină. Fierbeţi-l la foc mic timp de 25 de minute. Adăugaţi condimentele. Preparatul va avea gustul unui piure de cartofi, însă mult mai bogat în substanţe nutritive.
Dieta cu cereale este una dintre cele mai uşoare şi săţioase modalităţi de a slăbi fără chin şi înfometare. În plus, veţi mânca trei mese principale pe zi şi două gustări. Dintre acestea, două trebuie să fie pe bază de cereale, lapte şi fructe, şi o masă normală. Meiul este considerat folositor de nutriţionişti în procesul eliminării kilogramelor în plus, deoarece niacinul din compoziţia sa ajută la reducerea colesterolului şi deci influenţează pozitiv metabolismul. În timpul curei puteţi consuma produse pe bază de cereale precum batoane sau biscuiţi, lapte, iaurt, suc de fructe şi fructe proaspete. Sunt recomandaţi germenii de grâu, deoarece cresc rezistenţa la stres, la efort fizic, reduc riscul de boli cardiace, întăresc sistemul imunitar şi reduc nivelul colesterolului, quinoa, care este o excelentă sursă de magneziu, fier şi calciu şi are efect benefic pentru rinichi, auz, păr, aparat excretor, măduva osoasă, funcţionarea creierului, sistem osos, inimă, dar şi mei care are o concentraţie mare de vitamine, un nivel ridicat de proteine şi nu conţine gluten.
• Meiul este folositor în caz de diaree, dar şi pentru femeile însărcinate.
• Pentru a-şi păstra substanţele nutritive, trebuie consumat sub formă de tărâţe şi germeni.
• Meiul conţine goitrogene, compuşi ce pot afecta persoanele cu tulburări ale tiroidei! La fel se poate întâmpla şi în cazul celor care suferă de afecţiuni cronice ale sistemului digestiv, manifestate prin diaree.