de Gabriela Niculescu
Dacă sunteţi în căutarea unei alternative naturale la antibioticele din farmacii, trebuie să cunoaşteţi plantele cu proprietăţi similare medicamentelor. Antibioticele naturale reprezintă remediul prin care se evită dezvoltarea rezistenţei organismului la bacterii, fără niciun fel de reacţii adverse. În plus, aceste antibiotice naturale sunt ideale în tratarea afecţiunilor bebeluşilor şi ale copiilor, fără a le afecta imunitatea.
1. Usturoi proaspăt
Antibiotic puternic, usturoiul ajută la tratarea infecţiilor, mai ales la nivelul tubului digestiv, şi este un decongestionant eficient, util în tratarea simptomelor de răceală şi tuse. De aceea, nu vă sfiiţi să mâncaţi în timpul gripei cât mai mult usturoi proaspăt, zdrobind de exemplu un căţel mare de usturoi într-un bol cu supă de pui fierbinte.
2. Infuzie de cuişoare
Antibacteriene şi antiinflamatoare naturale, cuişoarele uşurează în mod eficient durerile de dinţi şi de gât. Uleiul esenţial din cuişoare conţine un compus numit eugenol, care este util în combaterea infecţiilor şi a inflamaţiilor. Mestecaţi câte un cuişor de cinci ori pe zi sau preparaţi o infuzie în care să puneţi cinci cuişoare, o jumătate de linguriţă cu scorţişoară şi o linguriţă cu flori de soc, din care beţi două, trei căni pe zi.
3. Tinctură de propolis
Tinctura de propolis este utilizată din cele mai vechi timpuri ca imunostimulent şi antiviral în medicina populară. Proprietăţile antiinflamatorii şi cele de anestezic local funcţionează eficient în cazul durerilor în gât şi al tusei, dar şi în alte afecţiuni cu infecţii localizate nu doar în aparatul respirator. Efectul imunomodulator (păstrează echilibrul imunităţii) şi de reducere a stresului este benefic pentru adaptarea organismului la schimbările climatice.
4. Extract de echinacea
Echinacea este folosită încă din vremuri îndepărtate pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru tratarea infecţiilor. Prin stimularea activităţii celulelor albe, echinacea distruge microbii şi activează producţia enzimelor responsabile de regenerarea organismului. Unele studii au demonstrat că această plantă este un bun adjuvant în tratarea oboselii cronice, dar şi a altor afecţiuni severe, precum SIDA sau cancerul.
5. Fiertură de lichen de piatră
Lichenul de piatră poartă şi denumirea de muşchi de Islanda şi este cunoscut pentru rezistenţa extraordinară la condiţiile climatice foarte aspre în care creşte. Studiile in vitro au demonstrat că acidul usnic pe care îl conţine are un efect antiinflamator comparabil cu cel al ibuprofenului, iar datorită polizaharidelor din compoziţia sa are în plus şi un efect imunostimulator. Lichenul de piatră este un bun emolient al căilor respiratorii şi se administrează ca şi ceai de două, trei ori pe zi.
6. Ceapă cu lapte
Laptele are proprietăţi calmante şi conţine numeroase bacterii benefice ce întăresc sistemul imunitar la nivelul intestinelor, iar ceapa are acţiune antibacteriană şi antivirală. În plus, amestecul aduce un aport important de vitamina C.