de Daniela Anton
Calităţile vinurilor obţinute din struguri pot fi benefice pentru sănătate prin adăugarea de plante medicinale şi de fructe. Mai exact, se pot prepara vinuri medicinale ce se folosesc pentru tratarea unor afecţiuni sau îmbunătăţirea stării de spirit. Iată câteva reţete eficace în cazul unor afecţiuni des întâlnite.
De afine - Indicat diabeticilor
Dacă suferiţi de constipaţie, fermentaţie intestinală, insuficienţă biliară, diabet, ateroscleroză este foarte indicat vinul de afine. Lăsaţi să fiarbă 15 minute, la foc mic, 500 grame de afine în 500 ml de apă. Adăugaţi 1 litru de vin şi mai lăsaţi să fiarbă încă 15 minute. Când s-a răcit îl turnaţi în sticlă prin strecurătoare. Se bea câte 25 ml (o lingură) înaintea celor trei mese principale.
De miere - Calmează gâtul inflamat
Vinul de miere are proprietăţi antivirale, antibacteriene şi, mai mult decât atât, calmează gâtul inflamat. De aceea, poate fi o alternativă naturală la siropurile emoliente care calmează căile respiratorii inflamate. Preparaţi din trei litri de vin roşu şi din trei kilograme de miere care se pun împreună la macerat într-un borcan. Se amestecă în borcan, de două ori pe zi, în primele trei zile. Apoi se poate folosi. Se administrează câte o ceaşcuţă de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
De ceapă - Benefic în retenţia urinară
Este benefic dacă aveţi probleme cu circulaţia sangvină sau cu retenţia urinară. Totodată, vă scapă de tuse, vă dă energie şi fortifică inima, tratează astenia, diareea şi tulburările renale. Într-un litru de vin amestecaţi cinci cepe de mărime potrivită, rase sau tocate mărunt, şi 100 de grame de miere de albine polifloră. Se lasă la macerat opt zile, la temperatura camerei, apoi se strecoară. Beţi câte 50 ml înaintea meselor principale.
De hrean - Tonic sexual eficient
Este indicat dacă sunteţi anemic (stimulează pofta de mâncare) sau dacă suferiţi de astm, bronşită cronică, litiază urinară (pietrele la rinichi), tuberculoză. Este şi un tonic sexual foarte eficient. Amestecaţi 15 linguri cu hrean ras într-un litru de vin. Lăsaţi la macerat opt zile, apoi îl filtraţi. Beţi câte două linguriţe, între mesele principale.
De pătrunjel - Contra problemelor cardiace
Pentru insuficienţă respiratorie, bronşită, febră, probleme cardiace sau dacă v-aţi pierdut pofta de mâncare puteţi apela cu încredere la vinul de pătrunjel. Turnaţi un litru de vin alb peste o legătură de pătrunjel. Adăugaţi o linguriţă cu oţet de vin şi 300 de grame de miere de albine, fierbeţi amestecul la foc mic, aproximativ 10 minute, apoi îl turnaţi fierbinte în sticle şi le închideţi ermetic. Se bea de trei ori pe zi câte o linguriţă.
De pere - Vă scapă de anemie
Dacă sunteţi anemic sau aveţi o eczemă, scaune diareice, dureri reumatismale, celulită, afecţiuni ale rinichilor sau diabet este indicat să beţi vin de pere. Tăiaţi în bucăţele 500 de grame de pere şi le puneţi în vinul care dă în clocot. Lăsaţi la fiert până când se reduce cantitatea de vin la jumătate. După ce se răceşte, îl strecuraţi. Beţi câte o linguriţă dimineaţa, pe stomacul gol.
Atenţie! Vinurile medicinale nu se recomandă pentru administrare persoanelor care au afecţiuni hepatice, cardiace şi renale grave şi nici celor care au ulcer gastro-duodenal. Sunt contraindicate copiilor.