de Liliana Simidon
În perioada verii, temperaturile mari pot deveni foarte deranjante pentru unii dintre noi. Există însă mici trucuri care ne pot ajuta să suportăm mai uşor căldura şi să minimalizăm, pe cât posibil, senzaţia de disconfort.
Renunţaţi la alimentele grele
Alimentaţia este unul dintre cei mai importanţi factori în gestionarea căldurii. În timpul digestiei, organismul degajă o anumită cantitate de căldură. Cu cât această căldură degajată este mai mare, cu atât este mai greu de suportat căldura provenită din exterior. Astfel, este important să consumaţi alimente uşoare, care permit organismului să degaje o cantitate mică de căldură în timpul digestiei. Acestea sunt: fructe dulci, care conţin aproximativ 90% apă (pepene roşu şi galben, struguri, piersici, prune, pere), sucuri proaspete de fructe, legume (castravete, varză, salate verzi), cereale fierte, fără a fi prăjite sau procesate în alte moduri (orez, quinoa, hrişcă), lapte dulce. Eliminaţi alimentele grele, cum sunt carnea, brânzeturile fermentate, prăjelile, ouăle, alimentele fast-food.
Consumaţi băuturi la temperatura camerei sau chiar un ceai călduţ
Chiar dacă pe moment vă dau o senzaţie de răcorire, este mai bine să evitaţi alimentele sau lichidele reci, precum îngheţata sau băuturile cu gheaţă. Aceasta deoarece senzaţia de răcorire conferită este temporară, după care disconfortul termic revine. Dar dacă alegeţi să consumaţi o băutură la temperatura camerei sau chiar un ceai călduţ, pe moment vă veţi simţi puţin mai rău, apoi veţi constata că puteţi gestiona mult mai uşor senzaţia de căldură.
Laptele de cocos răcoreşte organismul
Plantele care vă pot ajuta în lupta cu temperaturile ridicate sunt: petalele de trandafir, frunzele de mentă, uleiul de eucalipt. Dacă resimţiţi o senzaţie insuportabilă de căldură, puteţi apela la următorul truc: beţi un pahar cu apă în care aţi adăugat două picături de ulei de mentă.
Sucul de mango este foarte util pe perioada verii. De asemenea, mai puteţi folosi sucul proaspăt de frunze de coriandru sau frunze de busuioc, îndulcit cu zahăr brun. Atât laptele dulce, cât şi laptele de cocos reprezintă remedii eficiente pentru răcorirea organismului.
Purtaţi numai haine din fibre naturale, în special bumbac
Evitaţi purtarea hainelor prea strâmte, deoarece acestea blochează circulaţia sangvină, nu lasă pielea să respire şi amplifică senzaţia de disconfort. Neapărat purtaţi numai fibre naturale, în special bumbac. Dacă este absolut necesar să lucraţi în soare, folosiţi o umbrelă care vă va proteja de razele puternice.
Atunci când vă expuneţi la soare, folosiţi o loţiune şi un ulei de plajă cât mai naturale, pentru a evita arsurile solare, a vă proteja pielea şi a o menţine sănătoasă. Dacă culoarea pielii dumneavoastră este deschisă, atunci obligatoriu veţi aplica o cremă cu factor de protecţie cât mai mare.
Recomandare
CALMOTIN ulei - are un efect răcoritor, ajutând la reducerea senzaţiei de căldură (arsură) resimţită fie în întregul organism, fie local (la nivelul ochilor, palmelor, tălpilor, stomacului). Poate fi folosit pe post de ulei de plajă. În timpul verii este indicat masajul zilnic pe întregul corp, pentru scăderea gradată a senzaţiei de disconfort termic.
• Evitaţi alimentele şi lichidele reci, deoarece acestea cresc disconfortul termic.