de Gabriela Bunea
Cunoscută şi sub denumirea de hasmaţuchi, asmăţuiul este o plantă aromatică înrudită cu pătrunjelul, folosită drept condiment, care este cultivată pentru aromatizarea preparatelor culinare. Dar această plantă este utilizată şi pentru tratarea diferitelor afecţiuni, deoarece are diverse proprietăţi curative.
Îmbunătăţeşte digestia
Asmăţuiul este cel mai popular condiment din Europa Centrală şi Occidentală, în special în Franţa fiind adăugat la prepararea omletelor, a salatelor şi a supelor. Frunzele sunt folosite şi pentru aromatizarea legumelor, a tocăniţelor, a cărnii, dar şi a fructelor de mare. Cu tulpiniţe subţiri şi frunze fine şi cu un gust apropiat anasonului, asmăţuiul este recomandat mai ales pentru îmbunătăţirea digestiei atunci când este consumat sub formă de infuzie. Frunzele sale conţin vitaminele B şi C, dar şi săruri minerale, ulei volatil şi substanţe amare.
Eficientă în afecţiunile renale
Sucul proaspăt din frunze de asmăţui, realizat cu ajutorul storcătorului de fructe, este recomandat persoanelor care suferă de afecţiuni renale, precum retenţie urinară şi litiază renală, sau de boli cardiovasculare. La fel de bună este şi infuzia realizată din frunze uscate de asmăţui. Puneţi la infuzat o linguriţă cu vârf de plantă în 250 ml de apă clocotită şi lăsaţi o jumătate de minut la infuzat, apoi strecuraţi. Beţi zilnic una sau două căni cu ceai.
În crizele de hemoroizi se recomandă în fiecare seară băile de şezut cu infuzie de asmăţui.
Excelentă împotriva astmului bronşic
Guta, reumatismul, astmul bronşic sau bronşita asmatiformă pot fi tratate cu suc proaspăt de asmăţui. Beţi zilnic câte un pahar de trei ori pe zi.
Totodată, pentru că planta este foarte bogată în fier şi vitamine care au o acţiune stimulativă asupra organismului, sucul proaspăt de asmăţui, dar şi ceaiul din frunze uscate sunt eficiente în stările de convalescenţă, de anemie şi de astenie fizică sau nervoasă.
Sucul proaspăt de asmăţui este şi un excelent drenor sangvin, şi de aceea e recomandat în curele de detoxificare.
În plus, e bine de ştiut că sucul proaspăt se poate adăuga în diverse preparate pentru lăuze, deoarece acesta stimulează lactaţia.
De folos celor care suferă de obezitate
Dacă doriţi să daţi jos câteva kilograme puteţi să înlocuiţi în dietă celebra supă de varză cu supa de asmăţui, care este mai bogată în substanţe nutritive. Pentru prepararea acestei supe aveţi nevoie de următoarele ingrediente: o legătură de asmăţui, o căpăţână de salată verde, doi sau trei cartofi, o legătură de pătrunjel verde şi o lingură cu ulei de măsline. Preparare: fierbeţi frunzele de asmăţui cu salata verde, iar la sfârşit adăugaţi cartofii tăiaţi cubuleţe. Apoi se pun uleiul de măsline şi pătrunjelul verde tocat mărunt.
• Există şi o specie otrăvitoare de asmăţui, aşa că trebuie să fiţi foarte atenţi la alegerea plantei. Pentru a le deosebi frecaţi între degete câteva frunze de plantă. Asmăţuiul comestibil degajă un parfum plăcut, în timp ce planta otrăvitoare degajă un miros urât, respingător.
Ponturi!
- Decoctul obţinut prin fierberea plantei timp de 20 de minute cu care se va spăla tenul dimineaţa şi seara previne formarea ridurilor.
- Durerea provocată de înţepăturile de insecte poate dispărea rapid dacă veţi aplica pe zona afectată câteva frunze proaspete zdrobite de asmăţui.