de Mariana Borloveanu
Legumele şi fructele proaspete ne sunt la îndemână în acest sezon şi ar fi păcat să nu beneficiem din plin de terapiile energizante şi răcoritoare ale verii.
Energizant natural din fructe de pădure
Fructele de pădure au gustul şi parfumul cele mai delicioase cu putinţă. Ceea ce trebuie să nu uităm este faptul că acestea ne ajută să ne menţinem tinereţea şi să luptăm împotriva multor germeni şi afecţiuni de diferite etiologii.
Iată cum puteţi prepara un amestec pe cât de savuros, pe atât de sănătos. De altfel, specialiştii îl consideră ca fiind unul dintre cele mai eficiente energizante naturale. Aveţi nevoie de 400 g iaurt degresat, 100 g afine, 100 g mure, 100 g zmeură, 100 g fragi, sucul de la 1 portocală, cuburi de gheaţă şi frunze de mentă. Se spală bine fructele de pădure, se amestecă toate cele patru feluri de fructe cu iaurtul degresat şi se mixează în blender, la viteză mare, până când se obţine o băutură cremoasă. La sfârşit se adaugă cuburile de gheaţă şi sucul de la o portocală mare şi se mai mixează totul timp de câteva secunde. Cocteilul obţinut se toarnă în pahare înalte şi se ornează cu câteva fructe întregi de zmeură şi frunze verzi de mentă. Acesta poate înlocui cu succes o masă.
O lună de cură cu zeamă de afine purifică trupul
Nivelul de toxine al organismului poate să scadă consumând fructe sau suc de afine timp de 30 de zile. Antioxidanţii pe care afinele îi conţin, în combinaţie cu vitaminele C, A , K şi alături de potasiu şi mangan, purifică organismul şi îmbunătăţesc funcţia vasculară. O dietă cu suc de afine, ţinută de patru ori pe an, va face imposibilă instalarea infarctului şi a bolilor cardiace.
Pentru a obţine un suc de afine recomandat pentru purificare, pentru curăţarea arterelor de grăsimi şi detoxificarea ficatului şi a pancreasului aveţi nevoie de 500 g afine, gheaţă pisată şi mentă. Se curăţă bine afinele de codiţe şi frunze şi se spală sub jet de apă. După aceea se opăresc într-un vas cu apă clocotită, timp de zece minute şi se aşază toate afinele pe un tifon dublu. Se presează cu o lingură de lemn, prin apăsare repetată, până când obţineţi sucul frumos colorat. Acesta se lasă să se răcească, după care se adaugă gheaţa pisată. Se toarnă în pahare şi se bea rar, înghiţitură cu înghiţitură. Pentru cei care doresc un suc mai concentrat, cu pulpă, se poate opta pentru mixarea afinelor în blender şi consumarea sucului obţinut împreună cu nişte cuburi de gheaţă. Se ornează cu frunzuliţe de mentă verde.
Cel de varză acţionează ca un „pansament” digestiv
Descompunerea deşeurilor din tubul digestiv duce de multe ori la balonări accentuate. În situaţia unui organism sănătos, acestea nu apar, motiv pentru care balonările constituie un semnal de alarmă pentru persoanele în cauză. În astfel de cazuri este indicat sucul proaspăt de varză, care stabilizează valorile glicemice şi vindecă eventualele răni de pe traiectul digestiv. De asemenea, contribuie la eliminarea lichidului de ascită, în cirozele hepatice. Iată cum se prepară: se spală 400 g de varză albă şi se aleg frunzele ale căror nervuri sunt mai proeminente. Se taie în bucăţi de 2 cm şi se zdrobesc uşor cu un ciocan pentru bătut şniţele. Luaţi o legătură de pătrunjel, spălaţi-o, curăţaţi-o bine şi păstraţi atât frunzele, cât şi tulpinile. Se amestecă totul şi se pune în maşina de făcut suc. Cantitatea obţinută se bea imediat, dar cu înghiţituri mici şi cu pauze de cinci minute între ele.
Cocteil verde contra problemelor dermatologice
Eficient în tratarea glandelor sebacee, sucul de ardei gras conţine o mare cantitate de siliciu, ceea ce duce la dispariţia petelor închise de pe piele. Este foarte eficient în combinaţie cu suc de castravete şi spanac, ceea ce va asigura aportul de substanţe nutritive de care organismul are nevoie.
Aveţi nevoie de 200 g ardei gras; 250 g castraveţi; 250 g spanac; un măr verde de aproximativ 200 g.
Spanacul se curăţă de rădăcini, lăsându-se doar frunzele şi tulpinile, care se spală foarte bine, sub jet de apă, pentru a nu rămâne pământ pe acestea. Ardeiul gras este spălat şi zvântat, după care se îndepărtează nervurile şi se taie bucăţi. Castraveţii se taie în rondele de 2-3 cm, fără a li se curăţa coaja. Pentru că mărul oxidează foarte repede, acesta se va adăuga când totul este gata. Se amestecă ingredientele şi se pun în blender, mixându-se până la obţinerea unei băuturi consistente. Se toarnă în pahare şi se serveşte imediat.
Acest cocteil este antioxidant şi se recomandă în afecţiuni ale pielii, astenie fizică şi nervoasă şi în curăţarea întregului traiect digestiv.
Pont! Persoanele care vor să trateze balonările succesive cu suc de varză e bine să bea înainte câte un pahar cu suc de morcovi.