de Cătălina Tăgârţă
E sezonul prunelor. Indiferent de soiul care vă place, dacă le preferaţi mai coapte sau mai acrişoare, acestea au foarte multe beneficii asupra organismului şi, în plus, ajută la slăbit. Fructele sunt puternic laxative, detoxificante, diuretice şi tonice pentru memorie.
Purifică ficatul şi intestinele
Fiindcă se găsesc din belşug, vara e indicat să ţinem o cură cu prune de cel puţin trei zile sau, dacă suntem mai conştiincioşi, de două săptămâni. Nu e deloc dificilă, iar în timpul curei se vor consuma prune proaspete cu o jumătate de oră înaintea meselor. Prunele sunt bogate în vitaminele A, B1, B2 şi C, minerale (sodiu, potasiu, calciu şi fier), precum şi în acizi organici, protide şi celuloză. Acestea ajută la eliminarea toxinelor, purificarea ficatului şi energizarea întregului organism. Bogăţia de fibre pe care le conţin accelerează tranzitul intestinal, aceasta făcând din prune unele dintre cele mai eficiente şi igienice laxative naturale.
Cei care nu pot ţine cura şi suferă de colon iritabil pot mânca 5-10 prune dimineaţa, pe stomacul gol, sau cu 30 de minute înainte de masă. De reţinut faptul că o mai mare saţietate se obţine dacă, pe lângă prune, se consumă şi o felie de pâine cu tărâţe.
La iarnă, când nu veţi mai avea prune proaspete, puteţi apela la cele uscate. În caz de constipaţie, acestea se înmoaie în prealabil în apă, timp de şase-opt ore, apoi se consumă.
Alungă oboseala şi nervozitatea
Persoanele care suferă de infecţii urinare, vezică biliară leneşă sau alte probleme renale e bine să consume cu încredere prune. Şi asta nu e tot. Cura cu prune, de trei zile sau de două săptămâni, alungă oboseala şi tratează stările de nervozitate, creşte eficienţa memoriei şi a capacităţii de concentrare. Din acest motiv, sportivilor de performanţă sau persoanelor cu un program solicitant li se recomandă prune sau suc/compot de prune ca desert la mesele principale ale zilei.
Sprijină buna funcţionare a cordului
E bine de ştiut că prunele ajută inima să funcţioneze corect şi întăresc pereţii vaselor sangvine, ferindu-ne astfel de formarea periculoaselor cheaguri de sânge, de arteroscleroză, embolii pulmonare ori de anevrisme cerebrale. Dar nu doar persoanele predispuse la aceste boli trebuie să consume fructele, ci şi părinţii care nu pot avea copii, întrucât prunele sunt un remediu natural excelent în cazul problemelor de fertilitate. În plus, ele reprezintă o sursă esenţială de calciu, drept pentru care sunt recomandate şi femeilor însărcinate.
• Pentru a avea un ten de invidiat puteţi prepara o mască naturală cu prune, ce închide porii, curăţă şi împrospătează pielea, mai ales pe cea grasă sau cu porii deschişi - zdrobiţi fructele, aplicaţi-le pe faţă şi lăsaţi-le să acţioneze 20 de minute, apoi clătiţi cu apă călduţă.
Pont! Şi compotul de prune are efect laxativ.
Atenţie! Prunele sunt contraindicate diabeticilor, din cauza conţinutului bogat în zaharuri.