Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Cărnoase, aromate, nu foarte dulci, dar extrem de gustoase, caisele se găsesc în această perioadă în toate pieţele. De aceea, e păcat să nu profităm din plin de efectele benefice ale acestora. Şi, chiar dacă nu urmărim niciunul dintre acestea, trebuie consumate chiar şi pentru savoarea acestora.

Abundă în vitamine şi minerale
La fel ca prunele, caisele sunt laxative, depurative, antioxidante şi hidratant-remineralizante. De asemenea, ele combat oboseala fizică şi intelectuală, scad tensiune arterială, favorizează bronzarea, protejând în acelaşi timp pielea, sunt o excelentă sursă de fier şi încetinesc procesul de îmbătrânire.
Caisele coapte bine, nu cele verzui-acrişoare, sunt bogate în betacaroten, vitaminele B3, C şi E, în fibre şi zaharuri simple, dar şi în oligoelemente precum: magneziu, potasiu, fosfor, fier, calciu, fluor, brom ori cobalt. Toate acestea furnizează energie organismului şi reglează procesele care susţin ritmul somn-veghe, ce sunt perturbate de multe ori de stresul cotidian.

Ideale pentru hipertensivi
Hipertensivii, mai ales cei care au probleme pe fondul sensibilităţii la sodiu, ar trebui să consume în mod regulat caise vara. De asemenea, persoanele care vor să se bronzeze mai repede e bine să ştie că trebuie să mănânce în mod regulat fructe şi legume de culoare galben-portocaliu, care conţin betacaroten, ce are rolul de a proteja pielea de arsuri. Însă betacarotenul are şi alt rol. Alături de vitaminele C şi E şi de flavonoidele din compoziţia lor, contracarează radicalii liberi care se formează prin expunerea la poluare, radiaţii solare şi stres. Adică exact împotriva factorilor care duc în timp la degradare organică şi la apariţia semnelor de îmbătrânire, fapt pentru care sunt folosite şi în cosmetică.

Adio acnee!
Pentru a avea un ten frumos şi sănătos puteţi apela la măştile cu caise, pe care să le preparaţi singuri acasă. Pentru o mască aveţi nevoie de două caise mari, foarte bine coapte, pe care le veţi descoji de pieliţe. Apoi le pasaţi cu o lingură de lemn într-un vas de sticlă, porţelan sau ceramică. Amestecaţi bine cu trei linguri cu iaurt şi aplicaţi pasta omogenă pe faţă, pentru 20 de minute, după care o veţi îndepărta fie cu apă caldă de izvor, fie cu ceai călduţ de muşeţel. Măştile cu caise sunt ideale atât pentru tenul normal, cât şi pentru cel gras sau cu tendinţă de acnee.

Cele uscate, interzise astmaticilor
E adevărat că şi caisele uscate sunt bogate în fier, pentru că procesul de confiere le creşte concentraţia de betacaroten, de fier şi de potasiu. Acestea sunt o opţiune nutriţională bună pentru perioada rece, însă trebuie făcută precizarea că majoritatea producătorilor folosesc dioxid de sulf (E220) pentru a le usca şi pentru a le păstra culoarea portocalie intensă, motiv pentru care astmaticii ar trebui să le evite.

Miezul sâmburilor previne cancerul

Nu aruncaţi sâmburii caiselor! Vitamina B17 sau amigdalina pe care o conţine miezul lor şi le conferă gustul specific, uşor amărui, ajută la prevenirea cancerului dacă se mănâncă circa şapte-zece zilnic. De altfel, pornind de la această premisă, se practică neconvenţional injectarea intravenoasă a unor doze de amigdalină în tratamentul cancerului. Dar atenţie! Consumaţi în cantităţi mai mari, miezurile pot fi toxice.

• O variantă la îndemână pentru la iarnă ar fi caisele păstrate la congelator. Chiar dacă nu le veţi consuma ca atare, vor face furori folosite la prăjituri.