de Gabriela Niculescu
Sparanghelul este recunoscut pentru lupta pe care o duce contra îmbătrânirii, însă, pe lângă această calitate, el mai deţine o mulţime de proprietăţi. Această legumă firavă conţine nutrienţi vitali, fibre, minerale şi vitamine, care nu doar că menţin organismul sănătos, ci şi luptă împotriva bolilor grave precum cancerul. Totodată, sparanghelul este un tonic cerebral ce ne ajută să ne păstrăm simţurile ascuţite şi atenţia sporită.
Sursă de nutrienţi
Dacă aveţi nevoie de o sursă sigură de fibre, vitaminele A, C, E , K şi minerale, atunci trebuie să consumaţi sparanghel. Acesta deţine o substanţă extrem de bună, care accentuează puterea insulinei de a transporta glucoza către celulele din organism. Pentru a păstra cât mai mult calitatea nutrienţilor serviţi sparanghelul fript sau copt. Nu-i adăugaţi sare, unt sau sosuri şi profitaţi din plin de gustul lui bogat natural.
Sparanghelul deţine un loc fruntaş în topul fructelor şi legumelor care conţin substanţele benefice care luptă împotriva cancerului. Încercaţi să-l serviţi într-o formă cât mai apropiată de cea proaspătă.
Unul dintre efectele pe care le mai are această legumă este cel diuretic. Conţine un aminoacid care favorizează eliminarea lichidelor din corp. Dacă reţineţi apa în organism, consultaţi medicul şi cereţi-i părerea în legătură cu includerea alimentului în dieta zilnică.
Luptă împotriva declinului cognitiv al creierului
Asemenea salatelor şi verdeţurilor, sparanghelul stimulează capacitatea cerebrală de lucru şi, împreună cu vitamina B12, îi ajută mai ales pe elevi şi pe studenţi să obţină rezultate maxime.
Contrar miturilor, leguma nu cauzează un miros neplăcut al urinei. Cu cât e mai proaspăt însă, cu atât sparanghelul va conţine un compus care i-ar putea oferi o odoare specifică, greu de sesizat.
• O altă formă ideală de a consuma sparanghelul, fără să-l secătuiţi de nutrienţi, este să-l scufundaţi în apă clocotită maximum două minute.