de Cătălina Tăgârţă
Numită şi volbură, rochiţa-rândunicii este o plată foarte des întâlnită în România. Mulţi agricultori o urăsc, deoarece creşte foarte repede şi sugrumă culturile, însă aceasta nu trebuie privită doar ca un duşman, pentru că are multiple proprietăţi benefice organismului.
Tinctura se ia dimineaţa, pe stomacul gol
Rochiţa-rândunicii este bogată în vitamina C, conţine substanţe minerale, calciu şi are proprietăţi purgative şi laxative, coleretice şi colagoge. Astfel, aceasta este eficientă în caz de crampe intestinale, colecistită, hiperaciditate sau ulcer gastric. Pentru a trata aceste afecţiuni este ideal să fie luată sub formă de tinctură, care se obţine din 25 de grame de plantă uscată la 120 de mililitri de alcool de 75 de grade, ce se va lăsa la macerat timp de 12 zile, după care se vor lua două-trei linguriţe pe zi, amestecate cu puţin sirop sau miere, care va masca gustul amar. Tinctura e bine să fie consumată dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru tuse convulsivă sau ulcer la stomac se recomandă ceai amestecat, în părţi egale, cu zeama în care s-au fiert cartofi.
În caz de candida se face cură timp de 15 zile
Mai mult, rochiţa-rândunicii se pare că luptă şi cu afecţiunile pielii, cu depresia, bronşita, herpesul bucal, candidoza, anumite tipuri de alergii, abcese sau furuncule. Pentru acestea, ideal e să se ţină o cură cu ceai 15 zile pe lună, timp în care se bea, în fiecare dimineaţă, câte o cană cu infuzie. Aceasta se prepară din 250 de mililitri de apă clocotită peste o linguriţă cu vârf de plantă bine uscată şi mărunţită. Se acoperă vasul timp de zece minute, după care se strecoară, se îndulceşte cu puţină miere şi se bea caldă, cu înghiţituri mici, pe parcursul a 10-15 minute. E bine de ştiut că, pentru ca un astfel de ceai să aibă efectul aşteptat, se recomandă şi un regim alimentar adecvat bolii.
• Extern - pe tăieturi, furuncule, răni sau chiar arsuri - se foloseşte sub formă de cataplasme sau de pulbere. Aceasta din urmă se obţine prin măcinarea rădăcinilor uscate. Atenţie însă! Pulberea păstrată mai mult de 14 zile îşi pierde din proprietăţi.